cv-opvallen

Winnend cv maken? Hier moet je op letten!

Hoewel je positie als sollicitant momenteel een stuk beter is dan enkele jaren gelden, wil je nog steeds dat jouw cv in positieve zin opvalt tussen die van andere kandidaten. Des te meer een werkgever geïnteresseerd is in jouw kwaliteiten, des te beter wordt jouw onderhandelingspositie. Met deze tips maak je een cv dat je daar bij kan helpen.

Less is more (maar te weinig is ook niet goed)

Wie zichzelf verkoopt op papier loopt het risico om in een bekende val te lopen: té veel je best doen. Veel tekst, uitbundige visuele trucjes of het uitwerken van je volledige carrière vanaf je eerste verkoopkleedje op Koningsdag, kunnen nogal afleiden. In de meeste gevallen is minder, meer. Een rustig cv-ontwerp met minimalistisch weergegeven informatie is prettig scanbaar, en valt daardoor in positieve zin op.

Less is more geldt overigens niet als je geen of weinig werkervaring hebt. Ook als je solliciteert voor een bijbaan of flexjob waar werkervaring minder belangrijk voor is, wil je je cv een beetje inhoud geven. Zo krijgt een werkgever een goed beeld van jou als persoon. Voeg dan je prestaties op school of nevenactiviteit toe, om te laten zien wat je kunt.

Personaliseer je persoonlijke profiel

Een goed cv bevat een persoonlijk profiel, waarin je in drie tot maximaal vijf regels omschrijft wie je bent, wat je kunt en naar wat soort functie je op zoek bent.

Dit tekstje kun je bij iedere sollicitatie een klein beetje aanpassen, zodat het net wat beter aansluit bij de vacature waar je op reageert. Het verschuiven van de klemtoon, het toevoegen van een andere soft skill of een andere kleine aanpassing kan al een groot verschil maken.

Een cv maken begint bij Google

Denk je dat je klaar bent, zodra je je werk hebt opgeslagen en cv.pdf blinkend op je bureaublad staat? Check dan ook even hoe de zoekresultaten eruit zien, zodra iemand op jouw naam Googelt. Want dat is precies wat een werkgever ook zal doen.

Je Facebook- of Instagramprofiel, een oude profielpagina op een datingsite, of een reactie die je op een forum hebt achtergelaten kunnen een verkeerde indruk geven van jou als sollicitant. Kijk daarom na het cv maken altijd even ‘hoe jij eruit ziet op Google’ en schoon het wat op als dat nodig is. Zet bijvoorbeeld je Facebook-profiel even op privé, als je (nog) niet wil dat een werkgever ziet hoe jij je in je vrije tijd gedraagt. 

Informatie