Bv-oprichten

Een eigen bv oprichten: wat kun je verwachten? 

Wist je dat een Besloten Vennootschap (bv) de meest gekozen rechtsvorm is? Toch beginnen de meeste ondernemers niet met een bv. Dit is meestal iets wat pas op een later moment wordt gekozen. Vaak wanneer het bedrijf meer groei heeft doorgemaakt. Maar waarom zou je een b.v. oprichten bij FIRM24? Welke voordelen levert deze rechtsvorm op? Wat kun je hier precies van verwachten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Voordelen van een bv 

Over het algemeen wordt dus meestal op een later moment voor de oprichting van een bv gekozen. Maar waarom? Wat zijn nu eigenlijk de grootste voordelen van een bv ten opzichte van andere rechtsvormen? 

  • Beperk de financiële risico’s met betrekking tot jouw persoonlijke vermogen. Als je eigenaar bent van een eenmanszaak loop je mogelijk financieel risico als de zaken minder goed gaan, er schulden worden opgebouwd en er zelfs sprake zal zijn van faillissement. Want hoewel het bedrijf failliet is, ben jij dat niet. Op dat moment zullen de schuldeisers zich dan ook naar je privévermogen gaan keren. Met alle gevolgen van dien. Dit is bij een bv vrijwel nooit het geval. De bv is namelijk zelf een rechtspersoon en zal verantwoordelijk blijven. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de directie verantwoordelijk worden gehouden. Door te kiezen voor een bv, beperk je dus de financiële risico’s met betrekking tot je persoonlijke vermogen.
  • Belastingtechnische voordelen. Beschik je nu nog over een eenmanszaak? Dan is het in veel gevallen op een later moment de moeite waard om een bv te overwegen. In het begin zal het belastingtechnisch namelijk meer voordelen hebben om een eenmanszaak op te richten. Dan geniet je van voordelen voor starters en bedrijven die nog niet al te winstgevend zijn. Naarmate je bedrijf groeit en meer winst gaat maken, komt er echter een omslagpunt waarop het belastingtechnisch voordeliger is om een bv te starten. Dit zien we terug bij een gemiddelde winst van 150.000 euro.
  • Het oprichten van een bv is laagdrempeliger geworden. Wist je dat je voor 2012 een startkapitaal van 18.000 euro nodig had om überhaupt een bv op te kunnen richten? Sinds de invoering van de flex-bv is dit echter niet meer het geval. Hierdoor is het starten van een bv laagdrempeliger geworden. Ook zijn er manieren om het voor jezelf nog gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de services van firm24 in te schakelen. Zij regelen alles eenvoudig online voor je, zodat je bv binnen no-time opgestart kan worden. 

Wees op de hoogte van alle rechten en plichten 

Het is belangrijk om te beseffen dat een bv weer hele andere rechten en plichten heeft dan andere rechtsvormen. Zo ben je bijvoorbeeld straks in loondienst van je eigen bv. Je moet jezelf dan ook salaris uitkeren en dit mag niet lukraak bepaald worden. Hier kleven veel regels aan vast. Daarnaast moet er een zakelijke rekening worden geopend en moeten interne processen mogelijk anders ingericht worden. Vraag daarom ook altijd advies aan deskundigen op meerdere vlakken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en ervoor kan zorgen dat de oprichting van jouw bv vlekkeloos verloopt. 

Informatie