betalen-bij-kassa-2

Aan de slag als kassamedewerker? Dit moet je weten!

Het is een van de populairste bijbaantjes: die van kassamedewerker. Voor veel jongeren is dit dan ook hun eerste baantje. Des te belangrijker om goed op de hoogte te zijn van je rechten, want veel jongeren zijn zich hier niet van bewust en weten niet wat zij wel en niet aan hun leidinggevende kunnen vragen. In dit artikel nemen we de belangrijkste punten kort door.

Om kassamedewerker te worden moet je minstens 16 jaar oud zijn

Je bent vanaf 13 jarige leeftijd al welkom voor een bijbaantje in een supermarkt, al zal je op die leeftijd wel andere werkzaamheden verrichten dan bijvoorbeeld een 17-jarige. Dat heeft te maken met de Nederlandse Arbeidstijdenwet. Daarin staat per leeftijdscategorie precies beschreven welk werk je wel en niet mag verrichten. Kinderen tot 16 jaar mogen bijvoorbeeld alleen licht-industrieel werk verrichten. Vanaf je 16e heb je een stuk meer mogelijkheden en vanaf die leeftijd mag je dan ook aan de slag als kassamedewerker. 

Zo veel uur mag jij aan de slag als kassamedewerker

Net als het type werkzaamheden dat je uit mag voeren, verschilt ook het aantal werkuren dat je per week mag maken per leeftijdscategorie. Zo mag je als 16-jarige 9 uur per dag werken, één uur per dag meer dan op 15 jarige leeftijd. Houd er dan wel rekening mee dat ook de tijd die je op school spendeert als arbeidstijd wordt meegerekend. Tijdens vakantieperiodes mag je als 16-jarige maximaal 45 uur per week ingezet worden. Perfect als je tijdens je zomervakantie wat extra’s wilt verdienen!

Als kassamedewerker heb je ook recht op pauze

In ons land zijn pauzes geregeld via de arbeidstijdenwet. Natuurlijk heb je ook als kassamedewerker gewoon recht op pauze. Als je langer dan 5,5 uur achter elkaar werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Die pauze mag je opsplitsen in twee keer een kwartier. In de CAO van je werkgever kan hiervan worden afgeweken, dus het is belangrijk dat je zowel je contract als je CAO goed doorleest.

Kassamedewerker worden? Dit kun je verdienen!

Het wettelijk minimumloon geldt altijd voor een volledige werkweek. In de supermarkt is een volledige werkweek 40 uur. Per juli 2023 bedraagt het minimumloon voor een 16 jarige die 40 uur per week werkt 3,98 per uur. Per januari 2024 zal dit minimumbedrag omhoog gaan.

Bij veel supermarkten krijg je overigens vaak meer dan het minimumloon betaald. Ga je als kassamedewerker aan de slag bij de Albert Heijn? Dan kun je vaak rekenen op een hoger uurloon, zeker als je een contract hebt van 12 uur of minder per week. Met zo’n contract ontvang je namelijk een all-in uurloon, dus je loon inclusief vakantiegeld en winstdeling. Tel uit je winst!

Tot slot: wordt kassamedewerker bij een leuke supermarkt!

Onze allerbelangrijkste tip? Solliciteer voor de functie van kassamedewerker bij jouw favoriete supermarkt! Het naar je zin hebben op je werkplek, met fijne collega’s en een leuke werksfeer, is namelijk key om met plezier naar je werk te gaan.

Informatie