Om een goede keuze te maken voor een vacaturesite dat aan je wensen en behoeften voldoet, heeft Lokalevacatures.nl een overzicht gemaakt van de beste vacaturewebsites in Nederland in 2022. Hierdoor kun je zowel landelijke als regionale vacaturesites vergelijken op een groot aantal punten.

Inhoudsopgave

 1. Waarom vacaturesites vergelijken?
 2. Soorten vacaturesites
 3. Top 3 vacaturesites
 4. Vacant.nl
 5. Werk.nl
 6. Jobbird.com

Waarom vacaturesites vergelijken?

Tegenwoordig schreeuwen veel bedrijven om personeel, waardoor er veel concurrentie van andere partijen is. Een sollicitant heeft dan ook keuze uit een heleboel vacatures. De keuze voor een vacaturesite kan van groot belangrijk zijn voor het succes van je vacature. Bereikt de vacature wel de juiste doelgroep? En hoeveel bezoekers trekt de website eigenlijk? Het zijn allemaal vragen die je kunnen helpen om een vacature sneller te kunnen vervullen. Je wilt de vacature ook gemakkelijk kunnen plaatsen en de reacties bekijken. Krijg je de reacties in je mail of moet je hiervoor inloggen op de website? Het gebruiksgemak van de website is daarom een punt om rekening mee te houden. Maar ook de kosten kunnen een rol spelen. Bij de ene organisatie worden er duizenden euro’s uitgetrokken om die éne nieuwe medewerker te vinden, terwijl de andere organisatie liever helemaal geen kosten maakt.

Verschillende soorten vacaturesites

Het soort vacature is van groot belang bij het selecteren van een vacaturesite: zoek je een verkoper in een kledingwinkel of een medisch-specialist? Voor de eerste functie zal de zoektocht laagdrempeliger zijn dan voor een medisch-specialist. Voor sommige branches is er daarom een branche-specifieke vacaturesite. Daar zullen alleen geïnteresseerden kijken die werk zoeken in een bepaalde branche.

Maar er zijn ook vacaturesites die zich enkel op een bepaalde locatie of gebied richten. Zo heb je een vacaturesite voor vacatures in Limburg of een vacaturesite voor in Amsterdam. Deze sites zullen veel potentiële kandidaten bereiken in het geografische gebied waar zij zich op focussen.

Tot slot zijn er ook nog jobboards voor specifieke doelgroepen. Zo is er een vacaturesite voor 65-plussers en zijn er diverse sites die zich richten op vacatures voor in het buitenland. Het is dus verstandig om te kijken naar het soort vacature dat je wilt plaatsen en of er een specifieke website is dat zich op jouw doelgroep richt.

Top 3 vacaturesites in Nederland

Onderstaand een overzicht van de drie beste Nederlandse vacaturesites in 2020.

Vacant.nl

In het kort:

 • 100.000 vacatures – Gratis plaatsen / betaalde mogelijkheden.
 • 16.000+ CV’s doorzoeken – Enkel tegen betaling.
 • Pluspunten: Gratis vacature plaatsen, veel filtermogelijkheden, eenvoudig in gebruik.
 • Minpunten: vacatures niet altijd compleet of up-to-date.

Vacant.nl is een grote landelijke vacaturesite waarop moment van schrijven 100.000 vacatures te vinden zijn. De vacatures zijn te filteren op functiegroep, provincie of branche en worden overzichtelijk gepresenteerd. Het sollicitatieproces verloopt via de eigen website of website van de partner.

Werkgevers kunnen ook zelf actief opzoek naar nieuw personeel door te zoeken in de cv-database van Vacant. De database bevat 16.791 curriculum vitaes waarbij er gefilterd kan worden op functiegroep, provincie, branche en opleiding. 

Het plaatsen van een basis vacature is gratis. Daarnaast zijn er betaalde mogelijkheden om de vacature extra onder de aandacht te brengen bij partners en op de eigen website. De kosten hiervan verschillen van minimaal 50 euro per maand tot 250 euro per maand. 

Het design van vacant is eenvoudig, maar overzichtelijk. Het filteren werkt goed en de vacatures zijn goed leesbaar. Jammer genoeg zijn de vacatures niet altijd compleet en soms zijn er nog vervulde vacatures op de site. 

Werk.nl

In het kort:

 • 128.000+ vacatures – Gratis plaatsen.
 • 350.000+ CV’s doorzoeken – Gratis zoeken.
 • Pluspunten: het is een gratis platform, heeft handige filtermogelijkheden en de mogelijkheid om email alerts instellen.
 • Minpunten: vacatures worden niet altijd correct weergeven.

Ook werk.nl is een grote landelijke vacaturesite met in totaal 128.000 vacatures. De filtermogelijkheden bestaan uit het filteren op basis van beroepsrichtingen, opleidingsniveau en locatie. 

Werk.nl biedt een zeer grote cv-database aan met daarin meer dan 350.000 cv’s. Het zoeken in de cv-database verloopt soepel dankzij de filtermogelijkheden. Het is mogelijk om te filteren op beroep of trefwoord, postcode en eventuele zoekstraal, wijzigingsdatum, opleidingsniveau, werktijden en taal. Het is tevens mogelijk om email alerts in te stellen op basis van criteria. 

Werk.nl is een gratis platform. Je kunt daardoor gratis vacatures plaatsen of cv’s doorzoeken.

Werk.nl heeft een hoge gebruiksvriendelijkheid. De site is erg overzichtelijk en werkt vlekkeloos voor zowel werkgever als voor sollicitant. De vacatures worden echter niet altijd helemaal correct weergeven. 

Jobbird.com

In het kort:

 • 143.000+ vacatures – Gratis plaatsen / betaalde mogelijkheden.
 • 194.000+ CV’s doorzoeken – Gratis zoeken.
 • Pluspunten: Grootste vacaturesite van Nederland, veel filtermogelijkheden en gebruiksvriendelijke interface.
 • Minpunten: gratis vacatures worden onder de premium vacatures weergeven.

Jobbird.com is op moment van schrijven de grootste vacaturesite van Nederland. Op de landelijk actieve vacaturesite staan 143.000 vacatures. Er kan gefilterd worden op locatie, dienstverband, beroepsgroep, opleidingsniveau, plaatsingsdatum en functie. 

Ook Jobbird.com biedt de mogelijkheid om kandidaten te zoeken in een database van cv’s. Deze database bevat ruim 194.000 curriculum vitaes van personen die op zoek zijn naar een andere baan. Als werkgever kun je zoeken op woonplaats, provincie of postcode. Vervolgens kan je filteren op afstand, beroepsgroep of dienstverband.

Het plaatsen van een basis vacature op Jobbird is gratis, net als het zoeken in de cv-database. Om een vacature extra onder de aandacht te brengen kun je een premium vacatureplaatsing aanschaffen voor 99 euro per maand. Hiermee wordt het bereik van de vacature vergroot en de vacature tot wel 8 keer beter bekeken. Daardoor krijg je sneller reacties van potentiële kandidaten. De gratis vacatures worden pas na de premium vacatures weergeven.

De gebruiksvriendelijkheid van Jobbird.com is voor zowel werkgevers als werkzoekenden erg goed. Als banenzoeker kan je email alerts instellen voor nieuwe vacatures die aan je criteria voldoen. Werkgevers kunnen dit voor nieuwe cv’s instellen.