hand schudden op werk

Wat kun je doen bij onveilige situaties op de werkvloer?

Een veilige situatie op de werkvloer is noodzakelijk om te zorgen dat medewerkers alle werkzaamheden kunnen uitvoeren. In sommige gevallen is veiligheid op de werkvloer nog niet vanzelfsprekend. Vooral bij contact beroepen of beroepen die bij mensen aan huis uitgevoerd worden ontstaan er nog wel eens onveilige of dreigende situaties. Dit is erg vervelend en daarom is het van belang dat dit probleem verholpen wordt. In dit artikel worden er een aantal tips gegeven zodat jij kunt zorgen dat jouw werknemers in onveilige situaties direct hulp aangeboden krijgen.

Een noodknop meenemen

Om te beginnen kun je een kijkje nemen op Secure2go.nl. Dit is een bedrijf dat het mogelijk maakt om door middel van een noodknop hulp te krijgen van collega’s of andere hulpdiensten in onveilige situaties. Het bedrijf werkt met een aantal producten die werknemers in bijvoorbeeld binnen een organisatie of onderweg bij zich hebben. Op het moment dat er zich een onveilige of dreigende situatie voordoet, kunnen zijn gemakkelijk op de noodknop drukken waardoor collega’s of hulpdiensten worden ingeschakeld. Zij kunnen meeluisteren of contact opnemen met de werknemer. Ook kan de locatie van de werknemer achterhaald worden. Aan de hand hiervan kunnen zij gemakkelijk naar de locatie gaan en ondersteuning bieden. Dit is erg handig en de werknemers zullen het erg op prijs stellen als de werkgever dit soort middelen aanschaft. Dat zal hun veiligheidsgevoel enorm doen toenemen.

Onveilige situaties voorkomen is in veel gevallen beter dan onveilige situaties naderhand op te lossen

Het is natuurlijk altijd beter om onveilige situaties te voorkomen. Als het gaat om het risico op agressie van klanten, bezoekers, reizigers, cliënten of patiënten, dan is een veilige werkomgeving met een goede vluchtweg erg belangrijk. Zijn alle ‘losse voorwerpen’ vastgemaakt? Zodat een agressor niet met de monitor of de telefoon naar je hoofd kan gooien? Zorg er ook voor dat medewerkers goed getraind zijn. Dat ze verschillende soorten agressie kunnen herkennen en de-escaleren. Een goede training maakt professionals weerbaar. Escalatie is daardoor vaak te voorkomen en zowel de kwaliteit van de dienstverlening als het werkplezier worden vergroot.

Een onveilige situaties tussen twee werknemers

Ruzie op de werkvloer tussen twee collega’s kan altijd voorkomen, maar is erg vervelend. Daarnaast kan dit ook voor een van de twee, of voor beide partijen een onveilige of dreigende situatie opleveren doordat men afgeleid is op de werkvloer. Om dit te voorkomen is het van groot belang om direct in gesprek te gaan wanneer dit voorkomt. Iedere werknemer moet op de hoogte zijn van het proces wanneer zich een onprettige situatie voordoet. Een vertrouwenspersoon aanstellen kan hiervoor een benodigde stap zijn. Als werkgever of teamleider is het dan de taak om hierop actie te ondernemen.

Informatie