Hoe kun je problemen met je werkgever oplossen?

Het is geen fijne situatie wanneer je problemen met je werkgever hebt. We noemen dit ook wel een arbeidsconflict. Het kan niet alleen de band met je werkgever schaden, ook de algehele werksfeer kan er onder leiden. Laat staan dat jij niet meer met plezier naar je werk toe gaat. De oorzaak hiervan kan tal van redenen hebben, waar niet 123 een oplossing voor is. Toch geven we in dit artikel enkele tips om ervoor te zorgen dat je problemen met je werkgever kunt oplossen. 

Tip 1: vertel je verhaal aan een vriend of familielid

Het klinkt misschien gek, maar veel problemen op werk krop je in jezelf op. Het kan dan ook fijn zijn om je verhaal met iemand te delen. Het liefst iemand die je volledig vertrouwd en voldoende inlevingsvermogen heeft. Leg de situatie uit en misschien heeft hij of zij wel de oplossing voor het probleem. Het kan zijn dat jij je helemaal opwindt over een situatie die volgens anderen gemakkelijk op te lossen is, maar zelf nog niet aan gedacht had. Probeer het probleem dan ook niet enkel vanuit jouw kant te bekijken, maar beeld je ook de situatie voor je werkgever in. Wellicht dat je daarna anders denkt over de situatie.

Tip 2: overleg met je leidinggevende of vertrouwenspersoon

Wanneer je een conflict met je werkgever hebt, kan de eerste stap zijn om dit met je leidinggevende of vertrouwenspersoon te delen. Hij of zij kan het verhaal van beide kanten aanhoren en daarmee als een soort bemiddelaar toetreden. Je leidinggevende of vertrouwenspersoon kan de situatie bij jou op je werk natuurlijk een stuk beter inschatten dan een vriend of familielid. Als je een goede band met je leidinggevende hebt kan er misschien een goed woordje over je worden gedaan, waarmee de situatie verbeterd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het gesprek tussen jullie te houden en daarna zelf verdere stappen ondernemen.

Tip 3: schakel een mediator in

Als je na het overleggen met je leidinggevende of vertrouwenspersoon nog niet tot een verbetering bent gekomen, kun je ervoor kiezen om een mediator in te schakelen. Dit zal wel in overleg met de werkgever moeten, want beide personen zullen bepaalde zaken van elkaar moeten accepteren. Als je daar niet voor open staat, zal je misschien toch moeten denken aan het zoeken naar een andere baan. De mediator kan als een derde persoon tussen jullie bemiddelen en zal het traject leiden. Met de hulp van een mediator kan de situatie binnen korte tijd worden opgelost. Er zijn veel mediators in Nederland, waarvan een deel zich richt op de zakelijke conflicten. Je kunt hier dus op letten bij het selecteren van een mediator. Op deze website kun je eenvoudig filteren op mediators die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld mediators uit Gouda die zich richten op zakelijke conflicten. 

Tip 4: stap naar de kantonrechter

Het is een flinke stap, die je liever niet wilt nemen. Als je er na de bovenstaande tips nog niet uitkomt met je werkgever kun je naar de kantonrechter stappen. Zo’n stap zal de werksfeer niet ten goede komen, maar is in sommige gevallen wel noodzakelijk. Je kunt hier het beste de hulp van een advocaat voor inschakelen. Dan krijg je ook meer inzicht over de haalbaarheid van je zaak. Met een rechtsbijstandverzekering worden de meeste kosten hiervan gedekt. Als je lid bent van een vakbond, kun je er vaak aankloppen voor hulp bij dit soort zaken. 

Informatie