5 tips om meer succes uit je vacatures te halen

Ben je al een tijd op zoek naar personeel en wil het maar niet vlotten? Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Maar liefst een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft te maken met een tekort aan personeel. Met name in de zakelijke sector en in de horeca is er een groot tekort. Zo zijn er bijna 400.000 mensen in de horeca nodig om het gat op te vullen. Hieronder hebben wij daarom 5 tips op een rijtje gezet om meer succes uit je vacature te behalen.

Wees goed bereikbaar als werkgever

Misschien had je de bovenstaande tip niet zien aankomen. Te vaak zijn werkgevers niet bereikbaar.  Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers niet altijd goed omgaan met de kandidaten voor de vacature. Zorg er daarom voor dat je altijd te bereiken bent. Kies bijvoorbeeld voor een werktelefoon met een simkaart van https://www.prepaidsimkaart.net/, stuur altijd een reactie terug bij een sollicitatie en bespreek vooraf de sollicitatieprocedure tijdens de sollicitatie. Zo komt niemand voor onverwachte verrassingen te staan! 

Wie is de ideale kandidaat?

Voordat je een sollicitatie online zet is het goed om na te denken wie de geschikte kandidaat is. Overleg met je collega’s wat voor taken er moet worden opgepakt, wat voor karaktereigenschappen degene moet hebben en bedenk welke arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn voor de kandidaten. Maak vervolgens een profiel van je kandidaat. Als je hier moeite mee hebt is het slim om een paar goede medewerkers te kiezen en voor jezelf te bedenken wat voor eigenschappen zij gemeen hebben. 

Hoe aantrekkelijk is je vacaturetekst?

Je snapt waarschijnlijk wel dat een vacaturetekst aantrekkelijk geschreven moet worden. Ga dus nooit knippen en plakken, maar maak het aandachttrekkend en verleidelijk om op de vacature te reageren. 

Ook moet je altijd oprecht schrijven. Het moet dus aantrekkelijk zijn, maar de vacature moet wel realistisch blijven. Vergeet dus niet de kernwaarden van het bedrijf te communiceren en te schetsen wie er goed bij past. Vermeld hierin dus ook de minimale vereisten en zet hierin aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 

Het kan best lastig zijn om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op te stellen. Uit onderzoek blijkt dat salaris de belangrijkste doorslag geeft voor kandidaten. Zestig procent van de ondervraagden gaf dit te kennen. Het is dus slim om een mooi salaris te communiceren. Maar ook andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden kunnen gedeeld worden.

Welke kanalen zet je in?

Zodra je je persona hebt opgesteld weet je waarschijnlijk ook van welke kanalen je doelgroep gebruik maakt. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar horecapersoneel is het wellicht slim om je vacature bij een horeca vacaturesite te plaatsen. Onderzoek wel altijd vooraf van welke vacaturesites in Nederland je doelgroep gebruik maakt, zodat je de meeste kans op sollicitaties krijgt. 

Laat anderen vertellen over de vacature

Als je meer succes uit je vacature wilt halen is het ook slim om anderen over de functie te laten vertellen. Wellicht is er iemand van een ander bedrijf die de functie ook had en naar alle tevredenheid het werk uitvoert, of kan degene die recent is doorgegroeid wat over de functie vertellen.

Informatie