afbeelding vacature schrijven

Hoe schrijf je de perfecte vacature?

Wanneer de economie weer aantrekt vinden steeds meer mensen  een baan. Voor werkgevers wordt het moeilijker om personeel te vinden. Zeker in branches zoals de zorg, het onderwijs of de ICT is het lastig om vacatures te vervullen. Hoe val je als werkgever op tussen alle andere werkgevers die net zo hard als jou op zoek zijn naar een kandidaat voor hun openstaande vacature?

Wij raden aan om een vacature op te bouwen aan de hand van de volgende drie onderdelen:

  • Informeren
  • Overtuigen
  • Activeren

Informeren

Een duidelijke functie omschrijving

Bij veel bedrijven, maar ook in veel branches, verschilt de functietitel nogal met de functieomschrijving. Door de taken en verantwoordelijkheden van de toekomstige werknemer te beschrijven zal meteen duidelijk worden wat de functie bij jouw bedrijf precies inhoudt.

Bijvoorbeeld, als verkoopmedewerker bij lokalevacatures.nl is de hoofdtaak het helpen van onze klanten in de winkel. Dit doe je door klanten actief te benaderen en advies te geven. Daarnaast help je tijdens de rustige uurtjes mee met het inpakken en bezorgen van bestellingen. Veder help je net als de rest van de collega’s, mee met het schoonhouden van de zaak.

Naar wie ben je op zoek?

Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan zijn altijd benieuwd of zij wel geschikt zijn voor de functie. Het is daarom belangrijk om duidelijk te omschrijven naar wat voor persoon je op zoek bent. Stel een ideaal profiel op voor de functie. Ook kun je vertellen over de eisen waaraan de kandidaat minimaal aan moet voldoen. Het is belangrijk dat je de lijst met eisen niet te lang maakt. Wanneer iemand een lijst met 20 eisen ziet en er aan enkele niet kan voldoen, zal hij niet solliciteren. Maar misschien zijn dit net de punten die niet zo zwaar wegen bij de betreffende functie.

Je kunt hierbij denken aan het gewenste opleidingsniveau of specifieke karaktereigenschappen.

Onderscheid maken in vacatures

Onderscheid maken in leeftijd is niet toegestaan. Om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan was het tijdelijk toegestaan bij vacatures voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar oud. Het was toen verplicht om de volgende zin te vermelden: ‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’.’

Ook bij 50-plussers was dit tijdelijk toegestaan. Je moest toen duidelijk vermelden dat de vacature onderdeel uitmaakte van het beleid dat zich richt op het voorkomen van werkloosheid onder 50-plussers. In dat geval was het verplicht om de volgende zin te vermelden: ‘Deze vacature past in het beleid van het ministerie van SZW dat mede is gericht op de bestrijding van werkloosheid onder de doelgroep 50-plus.’

Momenteel gelden deze uitzonderingen niet meer. Je mag in de vacaturetekst dus niet meer vragen naar een ‘schoolverlater’ of ‘student’.

Alleen in uitzonderlijke gevallen is het toegestaan om onderscheid te maken bij sollicitanten. We raden aan om de richtlijnen van de rijksoverheid te hanteren.

Samenvatting van het bedrijf

Werkzoekenden willen voordat zij solliciteren graag weten bij wat voor bedrijf ze komen te werken. Vertel daarom ook in het kort over het bedrijf. Hier kun je laten zien waar het bedrijf voor staat, wat het belangrijk vindt of punten waar jullie echt trots op zijn.

Overtuigen

Het aanbod

Zoals eerder genoemd, zijn er vele andere bedrijven op zoek naar kandidaten voor een soortgelijke functie. Het aanbod verschilt daarbij vaak wél. Benoem of omschrijf wat je de toekomstige werknemer te bieden hebt. Je kunt hierbij denken aan:

  • Salaris indicatie
  • Gezellige collega’s
  • Veel ruimte voor eigen inbreng
  • Doorgroei mogelijkheden
  • Opleidingen en cursussen
  • Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Aantal uren

Activeren

Nadat je de interesse van een kandidaat hebt gewekt is het belangrijk dat je hem of haar activeert om te solliciteren. Vertel hierbij wat de sollicitatie procedure is en noem de einddatum van de vacature.

Bijvoorbeeld, stuur een korte motivatiebrief en cv met een foto voor 31 Januari 2017 naar sollicitatie@lokalevacatures.nl. Binnen twee weken krijg je een reactie.

Tot slot enkele tips

Je eigen touch

Geef je eigen touch, jouw onderneming is toch uniek? Laat dat dan ook doorschijnen in de vacature! Dit kan je doen via het taalgebruik, de manier waarop de vacature is opgebouwd, een originele foto of een leuke video. Zo maak je jouw vacature aantrekkelijker en val je op tussen de honderden andere vacatures.

Duidelijkheid

Zorg dat de vacature duidelijk is. Zo voorkom je vele ongewenste e-mails en telefoontjes over bijvoorbeeld de werkzaamheden of werktijden. Zeker bij vacatures met veel informatie is het belangrijk dat je de informatie overzichtelijk presenteert. Bekijk deze IT vacatures maar eens, hier kun je veel informatie vinden dat ook nog eens duidelijk gepresenteerd wordt.

Niet te kort, maar ook niet te lang..

Een hele korte vacaturetekst laat zien dat er weinig tijd en moeite wordt gestopt in het zoeken naar nieuw personeel. Een te lange vacature tekst kan ervoor zorgen dat mensen de vacature alleen kort scannen en veel informatie overslaan. Hierdoor kunnen ze voortijdig afhaken zonder dat de hele vacature gelezen is.

Controleer of alles klopt

Een veelvoorkomende fout is het te snel plaatsen van een vacature. Laat de vacature door een ander persoon nalezen om te controleren of alles klopt en er geen onduidelijkheden in staan.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder.

Informatie