Zo zorg je voor een goede sfeer binnen je bedrijf

Nieuwe werknemers aannemen is natuurlijk leuk, maar het kost ook veel geld en tijd. Het liefst wil je het personeelsverloop zo laag mogelijk houden. Tevreden werknemers zijn immers erg belangrijk in een goedlopend bedrijf. Een goede werksfeer en relatie tussen het personeel is misschien wel de basis voor een succesvol bedrijf. Maar hoe creëer je een goede werksfeer? Het klinkt makkelijker dan dat het is. Hierbij spelen namelijk verschillende factoren een rol. Deze kunnen worden onderverdeeld in interne- en externe factoren. In dit artikel gaan we dieper in op deze verschillende factoren.

Externe factoren

Bij externe factoren kan je denken aan de omgeving waarin je werkt. De belangrijkste beïnvloeders zijn het kantoor en natuurlijk collega’s. 

Kantoorinrichting/werkplek

Wanneer je 40 uur in de week moet werken op eenzelfde plek is het van belang dat je jezelf hier prettig voelt en op je gemak voelt. Je moet jezelf goed kunnen concentreren op je werk. Ook het hele kantoor heeft invloed op de werksfeer. Goede koffie, een lekkere lunch en een moderne omgeving zijn belangrijke aspecten. Ook een compleet ingerichte werkplek met een goede bureaustoel en eventueel twee schermen horen hierbij.

Collega’s/klanten/partners

Naast de omgeving spelen ook de mensen om je heen een grote rol wanneer we het hebben over de sfeer. Het is van belang dat je het goed kan vinden met collega’s en eventueel klanten of partners. Je brengt toch een groot deel van de dag met ze door en wellicht moet je ook veel met hen samenwerken. Goede teambuilding om je collega’s beter te leren kennen mag hierbij niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een escape room in Scheveningenwaar je elkaars sterke en zwakke punten leert kennen.

Interne factoren

Natuurlijk spelen ook interne factoren een rol bij de werksfeer. De werkzaamheden zijn tenslotte de reden dat je bij het bedrijf aan de slag bent gegaan. 

Werkzaamheden

De voornaamste reden dat je hebt gekozen voor een bedrijf zijn natuurlijk de werkzaamheden die je leuk lijken. Hierbij is het van belang dat deze uitdagend genoeg zijn en blijven en je jezelf genoeg kan ontwikkelen. Niemand is uitgeleerd en in elk vakgebied valt er altijd wat te leren. De werkgever dient hier rekening mee te houden en de werknemer de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. 

Arbeidsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder je werkt spelen naast de werkzaamheden in eerste instantie ook een belangrijke rol. Het salaris dat je verdient, maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld thuis te werken of het krijgen van een auto van de zaak vallen hier onder. 

Informatie