Zo zoek je het juiste ICT personeel

Er zijn veel manieren om het juiste ICT-personeel voor jouw bedrijf te krijgen, maar er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar professionals. Het belangrijkste is dat je duidelijk hebt wie je precies zoekt en waar de nieuwe medewerker qua eisen aan moet voldoen.

Het tekort aan goed ICT personeel is groot 

Door de toename in de interesse van apps en de algehele digitalisering zien we een sterke stijging in de behoefte aan gekwalificeerd ICT personeel. Steeds meer bedrijven vinden cybersecurity belangrijk, zien een opkomst van het internet of things, een virtuele server beheren, werken in de cloud en willen alles goed begeleiden. Veel ICT-ers werken buiten de branche zelf bij bedrijven. Denk aan banken, de overheid en ook zorginstellingen. Hier zien we ook grote tekorten aan goed ICT personeel. 

Voldoende kennis

Het is belangrijk voor de ICT-ers om voldoende kennis te hebben. De kloof tussen vraag en aanbod is groot. Veel IT bedrijven zien belemmeringen door een tekort aan goed personeel binnen de IT en ICT sector. Daarnaast zien we ook dat het aantal vacatures sterk toeneemt. Veel vacatures die openstaan zijn op HBO niveau en WO niveau. Slechts 5 procent van alle vacatures is op MBO niveau. 

Een mismatch? 

Eigenlijk is er een mismatch in vraag en aanbod. Het sluit niet goed aan. Een overgroot deel van de werkgevers geeft aan dat de kwalificaties en ervaringen niet voldoende zijn. Ook zien ze een beperkt aantal reacties op hun vacatures. Frappant is ook dat meer dan de helft van de werkzoekende ICT’ers ouder dan 50 jaar is. Het is dan ook van groot belang om de juiste vacaturesites te selecteren om de vacature te verspreiden. 

Geografische spreiding

De meeste ICT-ers in ons land zijn te vinden in Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht. Gevolgd door Noord Brabant en Gelderland. Voor veel mensen zal het niet direct nodig zijn om voor een nieuwe baan te verhuizen. Hierdoor zijn er wel meer mogelijkheden om een passende kandidaat te vinden. 

Het proces om de perfecte ICT medewerker te vinden

Het is belangrijk om eerst te starten met een duidelijk profiel van de kandidaat. Welke wensen en eisen zijn er nodig voor de medewerker? Wat moet hij of zij gaan doen? Zijn er specifieke kwaliteiten nodig waarin de persoon moet uitblinken? Wanneer het helemaal helder is waar je naar op zoek bent is het mogelijk om een geschikte kandidaat te vinden. Het is vervolgens mogelijk om een advertentie te plaatsen. 

Een vacature plaatsen en de selectie doen

Na het plaatsen van een vacature op de verschillende (relevante) banen sites is het mogelijk om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat. Ga het gesprek telefonisch aan en nodig de meest geschikte personen op kantoor uit. Hier is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de ICT-er. Hierna kan er nog een ronde van gesprekken volgen om daarna een van de kandidaten aan te nemen. In het hele proces is het belangrijk om niet te snel iemand aan te nemen. Neem de tijd. Het is immers een flinke investering in iemand om met in veel gevallen een intensief inwerktraject.

Informatie