Barista aan het werk

Zo vind je je droombaan

Het behoeft geen uitleg dat iedereen het liefst zijn droombaan zou hebben. Toch zijn er maar weinig mensen die oprecht kunnen zeggen dat ze het werk van hun dromen doen. Tijd om daar verandering in te brengen! Met onderstaande tips vind je jouw droombaan. 

Wat is jouw droombaan eigenlijk?

Het begint allemaal met de vraag wat jouw droombaan nu eigenlijk precies is. Hoewel het voor sommigen zo klaar als een klontje is, zijn er ook genoeg mensen die het eigenlijk niet zeker weten. Het is belangrijk om er voordat je aan je zoektocht begint  achter te komen wat je het allerliefste wilt doen. Dus zoek niet langer meer vacatures in de krant of op het internet zonder doel. Als je niet gericht zoekt, zal je al snel door de bomen het bos niet meer zien. 

Erachter komen wat je droombaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om een aantal factoren voor jezelf op papier te zetten. Wat zijn je vaardigheden? Wat zijn je competenties? Als je het moeilijk vindt om te bepalen waar je goed in bent, vraag familie en/of vrienden dan om advies. Kom je er echt niet uit, dan kun je een uitgebreide beroepstest doen. Ook kun je bijvoorbeeld een loopbaancoach inhuren, die zijn er speciaal op getraind om je hiermee te helpen. Je hoeft nog niet meteen een heel specifiek beroep in gedachten te hebben, het begint met een richting. Probeer te bedenken waar je echt gelukkig van zou worden als geld helemaal geen rol zou spelen. 

Maak het concreet 

Binnen elk beroepsveld zijn weer verschillende takken. Nadat je een richting hebt bepaald, kun je daarna gaan afbakenen. Alleen als je jouw doel concreet en specifiek maakt, kun je pas zeker weten wat je droombaan is. Verdiep je goed in de materie: zorg je dat ook weet wat de eventuele mindere kanten zijn. Ben je daarop voorbereid? 

Stel een plan op waarin je beschrijft hoe en wanneer je jouw doelen wilt bereiken. Niet elke baan ligt zomaar voor het oprapen, dus wellicht is er een langere adem nodig. Zo kan er bijvoorbeeld een opleiding of ervaring in het veld nodig zijn. Enerzijds is het belangrijk dat je gaat voor wat je écht wilt. Laat je dus niet tegenhouden door zaken als salaris en prestige. Anderzijds dien je wel realistisch te blijven wat je ervoor moet doen. Je droombaan scoren kost over het algemeen bloed, zweet en tranen. 


Realiseer je dat je beeld van een droombaan kan veranderen. En wellicht heb je simpelweg geen droombaan en focus je je liever op iets buiten het werk. Daar is allemaal niets mee! Het gaat er uiteindelijk om dat je doet wat je écht leuk vindt. 

Zoeken naar vacatures

Als je eenmaal een concreet doel voor ogen hebt, kun je gaan zoeken naar vacatures. Allereerst kun je natuurlijk het internet afstruinen. Het internet barst tegenwoordig van de vacaturesites. Als je een bestaande vacature aanschrijft, zorg dan dat je altijd een knaller van een sollicitatiebrief schrijft. 

Onderschat daarnaast ook zeker het belang van netwerken niet. Je kunt daarbij niet alleen aan contacten uit je professionele leven denken, maar ook aan vrienden en/of familie. Wellicht hebben zij wel contacten die nuttig voor je kunnen zijn of kennen zij weer mensen die iemand kennen. Het balletje kan dan snel gaan rollen. Volgens onderzoeken is via-via netwerken het belangrijkste bij het vinden van een baan. Laat dus aan wie het maar wil horen weten dat je naar een bepaalde functie op zoek bent. Niet alleen in real life, maar ook op sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en Instagram. 

Informatie