Bijbaan als copywriter

Zo vind je de leukste bijbaan als copywriter

Houd jij van schrijven over een hoop verschillende onderwerpen, heb je een vlotte pen en ben je op zoek naar een bijbaan? Dan is een bijbaan als copywriter misschien wel iets voor jou! De behoefte aan online content zit nog steeds in een stijgende lijn. Als copywriter schrijf je korte, aantrekkelijke teksten die een bepaald publiek informeren of overtuigen. Het is belangrijk dat je creatief kunt denken en weet wat de lezer aanspreekt en hoe je een overtuigende tekst schrijft. Maar hoe vind je nou een bijbaan als copywriter? Dat leggen we je uit! 

1. Kiezen: werken voor een werkgever of je eigen zaak? 

Het klinkt groots, een eigen zaak. Maar in de wereld van copywriters is het heel normaal. Als copywriter kun je namelijk voor een werkgever werken waar je op regelmatige basis teksten voor schrijft, specifiek voor de doelgroep van de onderneming. Maar je kunt er ook voor kiezen om op freelancebasis te gaan schrijven voor verschillende opdrachtgevers, die je zelf opzoekt. In dat geval moet je je eigen eenmanszaak starten via de Kamer van Koophandel. Voordat je op zoek gaat naar vacatures of opdrachtgevers, is het dus belangrijk hier een keuze in te maken! 

2. Wat is jouw kracht? 

Zoek uit wat jouw sterke punten zijn als het gaat om teksten schrijven. Belangrijk is dat je graag en veel schrijft, want wanneer je echt copywriter bent kun je er ook niet meer onderuit. Waarover schrijf je het liefst en wat is je tempo? Voor wie zou je graag willen schrijven? Door antwoord te geven op deze vragen en je sterke en zwakke punten op een rijtje te zetten, kun je bepalen welke richting je op wilt gaan. 

3. Bouw een portfolio op 

Om als freelance copywriter aan de slag te kunnen gaan, is het belangrijk dat je eerder werk kunt laten zien aan je potentiële werkgever of klant. Verzamel dus alle relevante teksten die je ooit geschreven hebt. Misschien heb je al ooit seo webteksten geschreven en ben je al een heel eind op weg. Maar ook met weinig ervaring zijn er mogelijkheden! Denk aan een flyer voor een voetbalclub of commissie waar je ooit in hebt gezeten, die ene blog die je voor de website van een vriend of familielid hebt geschreven of een artikel dat je misschien ooit voor een tijdschrift geschreven hebt. Door deze teksten te bundelen in een mooie presentatie over je teksten en over jouw visie laat je zien wat je kunt en enthousiasmeer je de potentiële klant! Daarnaast geef je ze een goed beeld van jouw talent en weten ze op deze manier dat ze je kunnen vertrouwen met hun opdrachten. 

4. Aan de slag! 

Heb je een mooi portfolio opgebouwd en weet je welke richting je op wilt? Dan is het tijd om te beginnen. Solliciteer op vacatures bij bedrijven die je leuk lijken, of schrijf zelf opdrachtgevers aan en laat ze zien wat je doet in jouw portfolio. Het kan even duren voor het raak is, maar zodra je eenmaal aan de slag gaat bouw je steeds meer ervaring op waardoor je aantrekkelijker wordt voor opdrachtgevers en bedrijven. Vergeet niet om goed na te denken welke klus je wel en niet aanneemt. Zorg dat het leuk blijft voor jezelf. Zo blijf je gemotiveerd!

Informatie