Vacature-afbeelding-we-want-you

Zo kies je de beste vacatures uit

Soms zijn er weinig vacatures voor een bepaald beroep en voor de ander weer veel. Maar hoe weet je welke vacatures goed zijn. En hoe zorg je ervoor dat je de juiste locatie hebt als je bijvoorbeeld moet zoeken naar vacatures in Venlo.

Aantrekkelijke tekst
Bekijk hoe aantrekkelijk de schrijver van de tekst is. Als een bedrijf heel graag personeel wilt dan maken zij de tekst zo aantrekkelijk mogelijk. Met de volgende tips kun je zien of zo een tekst juist is geschreven en het bedrijf waarde hecht aan het werven van nieuw personeel. 

Website

Bezoek even buiten de vacature de website en bekijk hier extra informatie over het bedrijf. Vaak kom je hier meer te weten over wat het bedrijf eigenlijk doet voor werk. Ook krijg je informatie van eerder geleverd werk wat ze aan hun klanten laten zien. Hierbij zie je dus voorbeelden wat jij daar ook zult gaan doen. 

Vindbaarheid

Bekijk de vindbaarheid van een vacature. Staat die bijvoorbeeld bovenaan in een vacaturepagina of staat hij op de laatste pagina. Vaak betekend dit ook wat. Bekijk ook gelijk de datum waarop de vacature is geplaatst. Als iets lang online staat kan je hiermee wat, je weet dat zij niet makkelijk aan personeel komen en dit kan bijvoorbeeld handig zijn in een onderhandelingspositie. 

Hieronder 4 tips uitgelegd hoe je de beste vacature kunt vinden:

1. Begin bij de website van het bedrijf dat je interessant vindt. Bedrijven zetten steeds vaker openstaande vacatures op hun eigen site. Zo niet, stuur een open sollicitatie.

2. Via zoekmachines zijn vrij veel vacatures te vinden, mits de juiste zoektermen worden gebruikt. Dit is een goed starpunt: [vacature + stad + branche/positie].

3. Vacaturebanken zijn aantrekkelijk voor werkgevers. De bekendste zijn Monsterboard en Nationale vacaturebank. Je cv plaatsen is gemakkelijk. Ook handig als je niet actief zoekt.

4. Een baan vinden via sociale media is niet de gemakkelijkste weg, maar een compleet profiel aanmaken op LinkedIn kan nooit kwaad. Met de Facebook-functie BranchOut kun je zien waar je vrienden werken en inspiratie opdoen. Op Twittergids.nl, Vacaturetweeter.nl en Twiba.nl is een overzicht van de belangrijkste vacaturetwitteraars te vinden. (bron: Sollicitatiedokter)

Het werving- en selectiebureau lijkt in veel punten op een uitzendbureau. Het grote verschil is dat werving en selectiebureaus uiteindelijk de persoon niet zelf in dienst nemen. Dit in tegenstelling tot uitzendbureaus waar de werknemer een contract krijgt van het bureau. Dit is in plaats van bij het bedrijf waar hij op dat moment zijn werk doet natuurlijk.

Een werving- en selectiebureau zorgt, net als uitzendbureaus, in principe voor de link tussen de vraag naar werknemers en het aanbod van banen. Wanneer het selectiebureau denkt een goede match gevonden te hebben, stellen ze de kandidaat en het bedrijf aan elkaar voor en treden vervolgens terug. Het bureau ontvangt hiervoor een vergoeding. 

Bij werving- en selectiebureaus is het personeel ervaren om een goede vacature voor je te kiezen. Zij hebben dit namelijk al eens vaker gedaan. Zij kunnen door bijvoorbeeld je hobby’s beter weten wat bij je past en welk bedrijf er niet bij je past. Je kunt met het bureau in gesprek als nog bepaalde wensen hebt over het bedrijf waar je wilt gaan werken. Zij hebben een eigen bestand met daarin bedrijven dat naar personeel zoekt. Hierin zoeken zij het meest geschikte bedrijf voor jou. 

Informatie