PDCA methode werken

Werken via de PDCA-methode: Uitleg en voorbeelden

Het is voor bedrijven van groot belang om een duidelijke structuur aan te brengen in het bedrijf. Dit is belangrijk om een aantal verschillende redenen. Structuur is onder andere erg belangrijk zodat werknemers van een bedrijf weten waar ze aan toe zijn. Hier kan best verandering in komen, maar dit moet dan wel in goed overleg zijn. Op die manier kan de samenwerking binnen een bedrijf op een zo soepel mogelijke manier verlopen. Dat is natuurlijk wat ieder bedrijf het liefst zou zien gebeuren. 

Verbetering voor het bedrijf

Wanneer je een leidinggevende functie hebt binnen een bedrijf, is het jouw taak om te beslissen hoe de toekomst van het bedrijf eruit komt te zien. Het is natuurlijk niet zo dat je dit alleen kunt beslissen, maar je hebt hier zeker wel invloed op. Daarom is het van belang dat je je goed verdiept in de verschillende manieren waarop je verbeteringen kunt aanbrengen binnen het bedrijf waar je werkt. Er zijn erg veel verschillende manieren om een bedrijf vooruit te helpen. 

Het is per bedrijf erg verschillend waar zij behoefte aan hebben. Eigenlijk kunnen alleen mensen die zeer betrokken zijn bij het bedrijf echt bepalen waar het bedrijf behoefte aan heeft. Daarom is het van belang dat de mensen met een leidinggevende functie samen blijven kijken naar manieren om het bedrijf vooruit te helpen. Als dit op de goede manier wordt gedaan, kan dat het bedrijf veel goeds brengen. Daarom is structuur ook zo belangrijk. Door de juiste structuur aan te brengen binnen een bedrijf kunnen dit soort ontwikkelingen tot stand komen.

PDCA-methode

Er zijn zoals eerder genoemd allerlei verschillende manieren om je bedrijf te verbeteren. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen door middel van de PDCA-methode. Deze methode staat ook wel bekend als de PDCA cyclus. Dit is software die je op je computer kunt downloaden die je bedrijf helpt bij het maken van beslissingen. De software maakt de beslissingen niet voor je, maar het zorgt er wel voor dat jij en je team beter kunnen nadenken over de juiste oplossingen voor problemen waar je tegenaan loopt. Met behulp van de PDCA-methode is het mogelijk om op een gestructureerde manier beslissingen te nemen. Dit komt door de manier waarop de PDCA cyclus werkt. PDCA is een afkorting voor Plan, Do, Control en Act. Dit is ook de volgorde waarop je moet kijken of een beslissing wel juist is. Hiervoor zou je ook kunnen overwegen om de planning en control cyclus te gebruiken. 

PDCA

Wanneer je de PDCA cyclus toepast begin je met de stap Plan. Dat betekent dat je met een aantal personen binnen het bedrijf gaat kijken wat er moet gebeuren en hoe je dit gaat doen. Als dit goed gepland is, kun je deze planning gaan uitvoeren bij de volgende stap. Wanneer je dit hebt gedaan, kom je bij de stap Control aan. Je moet dan gaan controleren of de manier waarop jullie dit hebben aangepakt goed was. Vervolgens kom je bij de stap Act en dat betekent dat je verandering gaat aanbrengen in de manier waarop je te werk gaat. 

Informatie