werken-op-afstand-video-call

Werken op afstand, waar moet je op letten?

Tegenwoordig gaat bijna alle communicatie met opdrachtgevers digitaal. We mailen, chatten en videobellen erop los. De corona pandemie heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht door het vele werken op afstand. Tijdens het werken op afstand komen er, vaak op ongunstige momenten, pijnpunten naar voren. Een laptop die vastloopt, een slechte internet verbinding, of de afhankelijkheid van een intern systeem. Heel vervelend, dus het is des te belangrijker om deze problemen te voorkomen. We sommen de belangrijkste punten op waar je op moet letten bij het werken op afstand. 

Altijd een plan B achter de hand houden

Het klinkt cliché, maar het is altijd goed om een tweede plan te hebben voor het geval er iets mis gaat. Het is dan ook verstandig om na te denken over belangrijke situaties die mis kunnen gaan en hier een passende oplossing voor te verzinnen. Denk aan een belangrijk klantgesprek via een video meeting, wat doe je als het internet uitvalt? Kun je dan een mobiele hotspot opzetten via de internetbundel van je mobiele abonnement of kun je de call ook via je telefoon doen? In dat geval heb je dus wel het telefoonnummer van de klant nodig en een flinke internet bundel. Of wat dacht je van een stroomstoring: kun je op een andere plek aan de slag? Lees hier meer over betrouwbare energie maatschappijen. Maak voor jezelf dus een lijst met plan B opties voor belangrijke situaties. 

Een fijne werksfeer zonder afleiding

Bij werken op afstand is het een must om in een prettige werkomgeving aan de slag te gaan. De een vindt ergens achteraan in een cafe de ideale plek, de ander heeft liever een eigen ruimte zonder rumoer op de achtergrond. Ga dit voor jezelf na, waarbij je de ideale balans kunt vinden tussen een fijne sfeer en contact met anderen. Je hebt namelijk verschillende kantoorruimte mogelijkheden waarbij je samen met anderen in een ruimte zit, zodat je in contact komt met gelijkgestemden. Of ruimtes waarin je helemaal tot jezelf kunt keren en geen afleiding van anderen hebt. 

Een veilige verbinding

Je digitale veiligheid is tegenwoordig van groot belang. Het werken via een onbeveiligde internetverbinding is niet meer aan te raden omdat het kraken van een openbaar netwerk binnen een mum van tijd gedaan is. Wil je toch gebruik maken van een openbaar netwerk? Gebruik dan een VPN. Middels dit virtuele privé netwerk creëer je je eigen versleutelde verbinding, waardoor hackers de data niet kunnen inzien. Dus ook wanneer de verbinding gehackt is, hebben zij niets aan de data. Daardoor blijven gegevens zoals wachtwoorden of betaalinformatie veilig. 

Informatie