project-mangement

Wat doet een projectmanager? 3 verantwoordelijkheden

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kom je een hoop verschillende vacatures tegen. In iedere vacature worden andere functies uitgelicht en soms is het lastig om precies te ontdekken welke taken en kwaliteiten er bij bepaalde functies horen. Een veelvoorkomende en daarom ingewikkelde functie is projectmanager. In dit artikel leggen we je uit wat een projectmanager zoal doet, zodat jij weet op wat voor vacature je solliciteert.  

Waar werken projectmanagers?

In veel bedrijven is sprake van grootschalige projecten die regelmatig worden uitgevoerd. Dit kunnen allemaal verschillende projecten zijn, of ze kunnen keer op keer herhaald worden. Je kunt denken aan bedrijven in de commerciële sector, non-profit organisaties, culturele instellingen en overheden. Maar er zijn nog veel meer branches waarin projectmanagers gevraagd worden. Als projectmanager stuur jij projectleden aan die werken aan een bepaald aspect van het project. Een belangrijke taak, dus. 

  • Je geeft het project vorm

Als projectmanager ben jij de spil in de hele organisatie van het project. Samen met een opdrachtgever bepaal jij welk project je precies gaat realiseren en waarom. Jullie bedenken de doelstellingen van het project en leggen de randvoorwaarden vast. Denk dan aan het budget, de planning en wanneer het project af moet zijn en hoe en wanneer jij de opdrachtgever informeert over de voortgang

  • Je leidt het project 

Jij bent de leider en stuurt de groep projectmedewerkers aan. Deze groep heb je zelf samengesteld; als projectmanager weet jij namelijk het beste wie de meest geschikte kandidaten zijn. Je zorgt voor een duidelijke planning in een geschikt planningssysteem en een verdeling van de taken. Waar het nodig is, stuur je bij. Haalt iedereen de deadlines en worden de budgetten nauwkeurig nageleefd? Jij bent degene die het grote overzicht bewaart en die alle details scherp in de gaten houdt. 

  • Je bent eindverantwoordelijke 

Misschien is het wel de belangrijkste verantwoordelijkheid die je kunt hebben: de eindverantwoordelijkheid. Als projectmanager zorg je met bovenstaande zaken al dat je alles goed in de gaten houdt en dat het project goed verloopt. Jij bent pas echt klaar als het project tot in de puntjes is uitgewerkt en afgerond. Als de opdrachtgever niet tevreden is – dan ben jij degene die ervoor moet zorgen dat er dingen worden aangepast en alles weer goed loopt. Pas als de opdrachtgever helemaal tevreden is, ben jij klaar met het project.

Lijkt dit jou wel wat? 

Klinken bovenstaande verantwoordelijkheden en taken jou als muziek in de oren? Wie weet ben je dan wel een hele geschikte projectmanager. Als projectmanager ben je de echte spil in het web en het succesvol afronden van zo’n groot project kan een enorme kick geven!

Informatie