Waarom je elke 5 jaar een beroepskeuzetest zou moeten doen!

Een baan hebben is voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking heel normaal. Er zijn duizenden soorten banen beschikbaar, waardoor er voor vrijwel iedereen een passende job te vinden is. Maar hoe begin je er aan? Het begint allemaal al op school, vanaf de middelbare school kunnen de meeste kinderen al een bijbaantje nemen en wordt er gekeken naar de toekomst. Wat voor een beroep ga ik later uitoefenen? Er worden vaak met behulp van allerlei testen een globaal beeld gegeven. 

De beroepskeuze test is niet altijd even betrouwbaar en zeker voor jonge mensen is de beslissing om te zien wat er gestudeerd gaat worden erg lastig. Interesses en mensen veranderen nou eenmaal, daarom is het een slim idee om deze test eens te herhalen. Misschien zit je nu thuis nadat je weggegaan bent na al die jaren op dat ellendige kantoor gezeten te hebben. Een beroepskeuzetest kan dan een frisse blik werpen op jouw huidige interesses en hobbys. Misschien komt er wel iets heel verrassends uit en houdt iemand er een leuke baan aan over.

Opleiding of cursus

Na de middelbare school is er de keuze gemaakt om of een mbo-opleiding of hbo-opleiding te gaan volgen. Voor welke richting dan ook gekozen wordt maakt niet uit, zorg ervoor dat er ergens raakvlakken zijn met de interesses die er nu zijn. Vaak zijn er stages die jou een beeld kunnen geven van de werkomgeving waar iemand eventueel in terecht kan komen die de opleiding volgt die gekozen is. Het is verstandig om goed na te denken welke kant je uit gaat. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om in plaats van een volledige opleiding te volgen voor het beroep wat je nu heel graag wilt gaan doen, maar niet de goede kwalificatie of niveau voor de baan hebben. Het is altijd een goed idee om te zien of het mogelijk is om een cursus te volgen om binnen te komen. Er zijn veel bedrijven die dit aanbieden binnen het bedrijf zelf, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een studie of korte cursus te volgen. Er zijn veel mensen die de opleiding bedrijfsadministratie oppikken omdat er veel vraag naar is vanuit het werkveld en ze zo na het behalen van hun diploma direct aan de slag kunnen gaan.  

Vacatures 

Het is altijd slim om ook te kijken naar vacatures, zo kunnen er ook nieuwe ideeën opgedaan worden. Vaak kan een beroepskeuzetest ook al voorbeelden van vacatures aanbieden, zo is er gelijk een overzicht van wat en waar er in de toekomst mogelijkheden zijn voor een nieuwe baan. In 5 jaar tijd kan er veel veranderen, niet de persoonlijkheid van iemand maar ook eisen voor een vacature kunnen lager of hoger geworden zijn. Misschien is de baan die je nu uitvoert over een aantal jaar niet langer zo intensief nodig, dan kan het zijn dat er extra bijscholing wellicht nodig is om een andere functie op te kunnen pakken. 

Het is dus eigenlijk nog niet eens een slecht idee om elke 5 jaar een beroepskeuzetest te doen!

Informatie