Volg een studie tot leerkracht voor het basisonderwijs
Zit jij eraan te denken om leraar voor het basisonderwijs te worden? Dan is een pabo-studie echt iets voor jou! Pabo staat voor pedagogische academie voor het basisonderwijs. Dit is een vierjarige opleiding op hbo-niveau, waarin je afstudeert met de titel: Bachelor of Education. Ben jij benieuwd wat de kenmerken zijn van deze studie en wat je gaat leren? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat zijn de studiekenmerken?
De studie kenmerken zijn vaste gegevens van de opleiding, zoals: het collegegeld, de taal, de locatie, startdatum en het soort diploma dat je krijgt. We zetten het voor je op een rij.
Het collegegeld
Het collegegeld voor de pabo wordt op wettelijke basis bepaald. De kosten voor het studiejaar 2020/2021 bedraagt €2143. Dit bedrag mag zowel meteen afgelost worden, als in termijnen.
De taal
De taal van de studie is Nederlands. Het is niet mogelijk om deze studie in een andere taal te volgen. Voor buitenlandse studenten is het dus van belang dat ze voldoende de Nederlandse taal beheersen. Mocht dit een struikelblok voor jou zijn, bekijk dan de opleiding International Teacher Education for Primary Schools (ITEPS). In deze studie wordt je niet alleen opgeleid tot leraar basisonderwijs in Nederland, maar ook tot leerkracht op internationale scholen wereldwijd.
De locatie
De opleiding tot leraar basisonderwijs wordt op verschillende locaties gegeven: Emmen, Groningen en Leeuwarden. De studie ITEPS wordt in Meppel gegeven.
De startdatum
De startdatum zal in september 2020 zijn. De exacte dag wordt nog bekend gemaakt. Het is niet mogelijk om in februari te starten, waardoor je een jaar moet wachten als je de inschrijving mist.
De diploma
Na het afronden van de pabo studeer je af met de titel Bachelor of Education. Met deze titel kun je een leerkracht worden voor het basisonderwijs, maar er zijn meerdere opties. Je kunt ook een educatief medewerker worden in een andere branche, bijvoorbeeld in de culturele sector. Het is ook mogelijk dat je les gaat geven in opvangcentra voor asielzoekers. Je bent dan een leerkracht AZC. Een andere mogelijkheid is dat je niet lesgeeft, maar lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal wordt dan gebruikt op basisscholen. Tot slot, kun je met de pabo een onderwijskundige worden. Een onderwijskundige verdiept zich in de kunst van het lesgeven en hoe je onderwijs moet organiseren.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding bestaat deels uit theorie en deels uit praktijkervaringen, door middel van het lopen van stage. De praktijkervaring is zeer essentieel, als jij als doel hebt om een goede leerkracht te worden. Vanwege die reden, worden al in het eerste jaar van de studie stages gelopen op een stageschool.
In het eerste jaar van de studie leer je voornamelijk welke pedagogische bekwaamheden centraal zijn en wat een veilige leer- en leefomgeving is voor kinderen. Vanaf het tweede jaar ga je les geven in alle vakken. Hierin ontwerp je de lessen helemaal zelf. Tot en met je vierde jaar blijf je jezelf hierin ontwikkelen, door veel praktijkervaring op te doen. Het vierde jaar is ook het jaar van afstuderen. Hierin loop je een eindstage en laat je zien dat jij zelfstandig voor de klas kunt staan.