Thuiswerken

Thuiswerken: wat kunnen we ervan leren?

De angst voor het onbekende is voor veel mensen een reden om bepaalde dingen niet te doen. Dat noemen we ook wel koudwatervrees. Maar als je die drempel eenmaal genomen hebt, merk je vanzelf dat het water eigenlijk zo koud niet is. Zo lijkt het ook te gaan met thuiswerken. Veel mensen hielden zich er voorheen niet mee bezig, omdat ze vooral beren op de weg zagen. Toen ze door de coronacrisis min of meer gedwongen werden om te gaan thuiswerken, ontdekten ze veelal dat er meer positieve dan negatieve kanten zijn. Die conclusie trekken ook onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, die zich in deze materie hebben verdiept.

Thuiswerk vereist maatwerk

De ene thuiswerker is de andere niet. Elke thuissituatie is anders en elke werkgever pakt het weer anders aan. Het is dus een kwestie van maatwerk ontwikkelen. Is er sprake van huisgenoten, die op hetzelfde moment aanwezig zijn? Dan is belangrijk dat je kiest voor een ruimte waarin jij je als thuiswerker volledig kunt afzonderen. Krijsende kinderen, een bellende partner of het geluid van huishoudelijke werkzaamheden zijn immers niet echt bevorderlijk voor de concentratie.

Efficiënter werken

Veelal werd aangenomen dat thuiswerken niet voldoende efficiënt zou zijn. Als werkgever heb je immers minder controle over wat je medewerkers precies uitvoeren. Maar het lijkt erop dat voor velen thuiswerken juist efficiënter is. Vergaderingen die online plaatsvinden, verlopen over het algemeen effectiever dan wanneer je fysiek bijeen komt. Het overleg is meestal korter en het sociale babbeltje wordt overgeslagen. Ook heb je als thuiswerker minder afleiding door collega’s. Daar staat tegenover dat die afleiding er wel kan zijn door de dingen die zich thuis afspelen. Thuiswerkers ervaren een grotere mate van vrijheid, een groter verantwoordelijkheidsgevoel en werken daardoor gemotiveerder en dus ook efficiënter.

Meer kansen op de arbeidsmarkt

Thuiswerken biedt ook voor ouders van jonge kinderen of voor mantelzorgers meer mogelijkheden. Zeg je tegenwoordig ‘Ik zoek werk’ en voeg je er direct aan toe dat je de mogelijkheid hebt om thuis te werken, dan opent dat nieuwe deuren. Zo kun je al voor een paar uurtjes in de week bepaalde werkzaamheden verrichten zonder ervoor de deur uit te hoeven. Ideaal voor als je ook nog de zorg over je naasten hebt. Zo kun je zaken goed met elkaar combineren en intussen het gezinsinkomen wat verhogen. Feit blijft wel dat thuiswerk een behoorlijke dosis zelfdiscipline vereist.

Informatie