tiener op het strand

Stage in het buitenland? VPN installeren!

Ga je op stage in het buitenland? Dan kan het handig zijn alvast een VPN te installeren. Wat is dat eigenlijk precies, wat doet het en waarom heb je een VPN in het buitenland nodig? Techexperts leggen het uit.

Wat is een VPN?

Wat is een VPN? Een VPN is een Virtual Private Network. Dat houdt in dat je verbinding maakt met nog een extra privénetwerk, naast je eigen netwerk. Over deze verbinding wordt data verstuurd en ontvangen, die door een soort tunnel gaat. In de tunnel worden alle gegevens versleuteld. Op die manier kunnen hackers je data niet onderscheppen en uitlezen. Daardoor kun je veiliger, anoniemer en met meer privacy internetten. Erg handig in het buitenland, want je weet nooit welke informatie lokale overheden over je willen verzamelen.

Wanneer je een VPN gebruikt, maak je gebruik van een server, die vaak in het buitenland staat. Het fijne daarvan is dat je het IP-adres van deze server gaat gebruiken. Daardoor lijkt het voor anderen net alsof je je in een ander land bevindt dan waar je bent. Zo kun je in het buitenland bijvoorbeeld ook verbinden met een Nederlandse server, zodat het net lijkt alsof je gewoon in Nederland bij het stagebedrijf bent.

Waarom heb je een VPN nodig in het buitenland?

Een VPN zorgt niet alleen voor meer anonimiteit en meer privacy, maar geeft je ook andere voordelen. Je bent misschien gewend dat je in Nederland iedere website kunt gebruiken die je maar wilt, en de hele dag allerlei sociale media kunt gebruiken. Dat is in andere landen geen vanzelfsprekendheid. Sommige overheden censureren websites voor hun volk. Wanneer je bijvoorbeeld stage gaat lopen in China, kun je ervan uitgaan dat je geen NOS kunt lezen, geen nieuws kunt halen bij de BBC of CNN en dat je niet met het thuisfront kunt praten via Facebook of Twitter.

Wanneer je thuis al een VPN hebt geïnstalleerd en een abonnement hebt afgenomen, kun je in het buitenland verbinden met een Nederlandse server. Daardoor lijkt het net alsof je een Nederlandse verbinding gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de blokkades en de censuur wordt opgeheven. Je kunt dan gewoon internetten alsof je thuis bent.

Daarnaast helpt een VPN als je programma’s moet gebruiken die alleen binnen het netwerk van je stagebedrijf beschikbaar zijn. Je kunt dan de programma’s gewoon gebruiken alsof je bij je (Nederlandse) collega’s op kantoor zit, terwijl jij je op een andere plek in de wereld bevindt.

Welke VPN-aanbieder kan ik kiezen?

Het is een bekend gegeven dat studenten liever niet te veel geld uitgeven. Dat hoeft ook helemaal niet, want VPN-aanbieders zijn tegenwoordig verrassend betaalbaar. Je kunt bij sommige aanbieders zelfs eerst een proefabonnement nemen. Dan kun je testen of de dienst bij je past en aan je wensen voldoet. Ben je tevreden? Dan kies je voor een betaald abonnement.

Terwijl we weten dat er naar de prijs gekeken wordt, weten we ook dat steeds meer jonge mensen aandacht hebben voor hun privacy en voor hun online voetafdruk. Zeker als beginnend professional is die aandacht voor je anonimiteit erg belangrijk, dus dat is een goede ontwikkeling.

Gebruik liever geen gratis VPN’s: deze slaan persoonsgegevens op en houden je surfgedrag bij. De informatie daarover wordt vaak verkocht aan marketingbedrijven. Je bent dan zelf het product geworden. Een gratis VPN is vaak bovendien onwerkbaar traag en het brengt de veiligheid van je stagebedrijf in gevaar. Werk daarom alleen met betrouwbare, betaalde VPN’s.

Informatie