Justitie

Samen een bedrijf en scheiden? Hier moet je op letten!

Wanneer je ondernemer bent en je gaat scheiden, heeft dat wel een aantal gevolgen zowel persoonlijk als voor het bedrijf. Persoonlijk komen er waarschijnlijk allemaal emoties bij kijken en op zakelijk gebied komen er ook een aantal vraagstukken om de hoek kijken. In dit artikel geef ik je een aantal tips en adviezen hoe je het beste met een zakelijke scheiding kunt omgaan.

Schakel professionele hulp in

De eerste tip is om professionele hulp in te schakelen. Je wilt namelijk voorkomen dat je naast je huwelijk ook nog je bedrijf verliest. Dit heeft namelijk gevolgen voor zowel beide partijen. Ook op het moment dat je ex-partner niet deelnam in het bedrijf, kan het gevolgen hebben voor de alimentatie. Hulp waar je aan zou kunnen denken is een mediator, dit is iemand die jullie als onafhankelijke begeleidt en helpt als er vraagstukken zijn die samen opgelost moeten worden. Vergeet ook absoluut geen fiscalist in te schakelen en breng je accountant op de hoogte.

Hoe ben je getrouwd?

Ook heeft de gekozen huwelijksvorm invloed op de voortgang van je bedrijf. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Het is belangrijk om hiernaar te kijken, vanwege het verdelen van het vermogen. Ook wanneer je ex-partner niet deelnam in het bedrijf. Er moeten goede afspraken gemaakt worden of gekeken worden naar de afspraken die vooraf al vastgelegd waren.

Welke rechtsvorm heb je?

Daarnaast moet je ook kijken naar welke bedrijfsvorm je hebt gekozen voor je bedrijf, dit is namelijk ook van belang bij de scheiding. Heb je een eenmanszaak en ben je getrouwd in de gemeenschap van goederen? Dan is het bedrijf ook van je ex-partner. Op dat moment dien je de waarde van de onderneming met elkaar te verdelen. Heb je een Vennootschap onder Firma, dan geldt hetzelfde. Wanneer je een besloten vennootschap hebt waar jullie beide aandeelhouder in zijn, kan je je ex-partner uitkopen of andersom. Ook kan je kiezen om de aandelen in gelijke delen te splitsen.

Wat is de waarde?

De waarde van de onderneming heeft ook invloed op de scheiding. Bijna bij alle echtscheidingen wordt het bedrijf niet letterlijk verdeeld, maar de waarde hiervan. Dit is een zeer complexe berekening en vereist enige aandacht. Er wordt onder andere gekeken naar alle bezittingen, cijfers, schulden, toekomstperspectief, marktomstandigheden, enzovoort. Daarnaast zullen jij en je ex-partner niet overal dezelfde mening over hebben. Beide partijen willen uiteindelijk allebei het beste uit de strijd komen.

Blijf communiceren

Een van de belangrijkste tips is om te blijven communiceren. Dit zal gezien de omstandigheden niet altijd even makkelijk zijn, maar je wil hoe dan ook voorkomen dat de toekomst van je bedrijf risico loopt. Het bedrijf zal de grootste bron van inkomsten zijn en daar mag absoluut niets mee gebeuren wanneer je midden in een echtscheiding zit. Zet je trots op zij als dit nodig is, want uiteindelijk is het voortbestaan van je onderneming het aller belangrijkste in dit geval! 

Informatie