Afbeelding sollicitatiegesprek

Op zoek naar werk? De do’s en don’ts tijdens je sollicitatie

Als jij in jouw zoektocht naar een (nieuwe) baan wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is dat altijd spannend. De druk is hoog, want in sollicitatieprocedures geldt dat de eerste indruk zomaar weleens de laatste kan zijn. Daarom zorg jij ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. Wij helpen je door hieronder de do’s en don’ts tijdens jouw sollicitatie op een rijtje te zetten. Zo weet jij straks wat je wél en wat je vooral niet moet doen tijdens je gesprek.

DO: Kom op tijd

Natuurlijk kom jij op jouw sollicitatie opdagen op de tijd waarop je een afspraak hebt. Het liefst ben je er tien minuten tot een kwartiertje eerder. Dit is de kans om te laten zien dat jij, in het geval dat je wordt aangenomen voor de job, afspraken serieus neemt en ze nakomt. Te laat komen bij je eerste gesprek is voor veel werkgevers een directe no-go.

DO: Ben onderdeel van het gesprek

Een veelgemaakte fout tijdens sollicitatiegesprekken is het onvoldoende meedoen aan het gesprek. Natuurlijk luister je goed naar wat de ander te zeggen heeft, maar stel tijdens je sollicitatie vooral ook vragen! Als je zenuwachtig bent kan dit zelfs een manier zijn om het ijs te breken. Zorg dat je van tevoren genoeg informatie over het bedrijf hebt gelezen zodat jij weet waarover je praat. Heb je vragen over de vacature? Stel ze gerust! Het sollicitatiegesprek is een gesprek van twee kanten, dus doe er actief aan mee.

DON’T: Jezelf tijdens je sollicitatie anders voordoen dan je bent

Blijf vooral jezelf tijdens je sollicitatie. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Niemand heeft er iets aan als jij je anders voordoet dan je bent, of vragen beantwoord zoals jij denkt dat de ander ze graag wilt horen. Een bedrijf zal werknemers zoeken die passen binnen een team of bedrijfscultuur. Misschien sla je de plank wel volledig mis en had je beter bij het bedrijf gepast als je jezelf niet als ‘het perfecte plaatje’ had voorgedaan!

DON’T: Vragen die je niet moet stellen tijdens je eerste sollicitatiegesprek

Hoewel het aan te raden is om vragen te stellen, zijn er ook een aantal vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je eerste sollicitatiegesprek. Vragen over jouw salaris of eventuele bonussen, een voorstel tot een thuiswerkdag of om minder dan de gevraagde uren te gaan werken zijn onderwerpen die je beter nog even uit kunt stellen. Als jij deze ronde doorkomt, word je nog uitgenodigd voor een tweede of derde gesprek waarin je dit soort onderwerpen ter sprake kunt brengen.

Lees ook eens dit artikel: Je droombaan binnenhalen doe je zo! 4 tips

Informatie