blended learning achter de computer

Laat je werknemers met blended learning optimaal leren

Wil je je personeel verder laten ontwikkelen? Dan is het slim om een methodiek te ontwikkelen, zodat je je werknemers écht ziet groeien. Daarbij is het aan te raden om je te verdiepen in hoe je lesmateriaal zo goed mogelijk kan opnemen. Een van de manieren om je personeel snel dingen bij te brengen is het kiezen voor blended learning. In dit artikel lees je wat blended learning inhoudt, wat de voor- en nadelen van blended learning zijn en wat de toegevoegde waarde voor jou is. 

Wat is blended learning?

Bij blended learning krijg je lesstof op verschillende manieren aangereikt. Het is dus eigenlijk een mix van het aanbieden van verschillende lesstoffen. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld veel klassikale trainingen die gecombineerd worden met e-learning. Op dit moment heb je uiteenlopende varianten om je stof eigen te maken. Denk bijvoorbeeld aan seminars, webinars, podcasts, YouTube video’s en een lesboek.

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Een van de grote voordelen is dat je met een blended learning het personeel meer de vrijheid geeft hoe diegene de lesstof tot zich neemt. Met name de elektronische leerweg is hiervoor geschikt. Sommigen vinden het bijvoorbeeld niet fijn om dingen alleen in een boek te leren en de ander wilt niet de hele tijd naar een computerscherm turen. Bij deze leerwijze heb je een op maat gemaakte leeromgeving. Zo leren de medewerkers exact wat ze nodig hebben!

Een ander voordeel is dat je via de elektronische leeromgeving de resultaten een stuk inzichtelijk worden. Zo kan je zelf ook controleren wat de voortgang is. Zo controleer je dus hoe ver iemand is, hoe lang iemand over een module doet en wat zijn scores zijn. 

Misschien wel de belangrijkste reden is dat veel mensen met blended learning beter kunnen leren. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat kinderen beter de stof leren als er plaatjes zijn toegevoegd. Niet alleen leer je de stof sneller; je krijgt ook meer plezier, omdat de lesstof afwisselend is.

Tevens kan je met behulp van blended learning van elkaar leren. Door een forum in de e-learning toe te voegen krijgen je medewerkers de mogelijkheid om met elkaar te chatten. Door een training te combineren met e-learning haal je meer uit een training. 

Wellicht vergt de nieuwe vorm van leren wat aanpassingsvermogen. Na een goede begeleiding, bijvoorbeeld door een stappenplan te ontwerpen, word je snel wegwijs in het leren. De medewerkers zullen na het inwerktraject het gemak zelf ervaren. Door de gevarieerde, interactieve leeromgeving zullen de medewerkers eerder bereid zijn de stof op te nemen.

Tot slot is het met blended learning gemakkelijk om feedback te ontvangen. Tijdens de klassieke manier ontvang je vaak pas aan het einde, na een toets te hebben afgelegd, feedback. Dankzij blended learning heb je de mogelijkheid om in de loop van je leertraject veel te leren. 

Blended learning bevordert het leerproces

Kortom, blended learning helpt de medewerkers om de stof beter te begrijpen. Met name het combineren van klassikale lessen met e-learning zorgt voor meer kennis. Dat merk je zeker op de werkvloer! 

Informatie