HR management

HR Management: zelf doen of uitbesteden?

Bij het runnen van een bedrijf komt er veel op je af: het werk beslaat soms gebieden waar jij niet fantastisch in bent en waar je ook geen personeel voor in dienst hebt, zoals IT, administratie, of human resources management (HRM). Het liefst doe je als ondernemer alles zelf, maar de kans is groot dat je geen tijd hebt om je overal in te verdiepen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want je kunt heel goed onderdelen uitbesteden aan externe bedrijven. HR Management zelf doen of ‘outsourcen’: dit zijn de voors en tegens. 

Voor: efficiëntie en kwaliteit

Als je het strategisch personeelsmanagement uitbesteedt, heb je de keuze uit professionele aanbieders die hun diensten al hebben bewezen en die toegang hebben tot goede IT-systemen. Dankzij z’n specialisatie in dit vakgebied, kun je van de HRM-beheerder efficiënt werk van hoge kwaliteit verwachten – waardoor jij je met een gerust hart kunt richten op waar jíj goed in bent.

Tegen: minder persoonlijk

Wanneer je het HRM uitbesteedt, wordt je onderneming een stukje zakelijker. Dit kan lastig zijn voor wie gewend is aan persoonlijke dienstverlening. Diezelfde mensen zullen overigens eerder spreken van ‘human being management’ in plaats van ‘human resources management’ om aan te tonen dat ze medewerkers niet als bronnen maar als mensen zien.

Voor: (financiële) flexibiliteit

Neem je een externe organisatie in de armen, dan bepaal je nog altijd zelf welke HR-taken je uitbesteedt – en uiteraard betaal je ook alleen voor die specifieke dienst. Denk bijvoorbeeld aan de salarisadministratie of het uitzetten van vacatures (soms specialistisch, zoals voor personeel in de binnenvaart). Als je ervoor kiest om het HR Management uit te besteden, kan het kan zijn dat je kosten bespaart; je hoeft namelijk geen extra personeel op de loonlijst te zetten.

Tegen: langdurig contract

Bij outsourcing lopen overeenkomsten meestal tussen de drie en vijf jaar. Dat kan een risico zijn als er in de tussentijd van alles verandert binnen jouw bedrijf. Denk dus goed na of het uitbesteden van HRM past in het toekomstplaatje van jouw organisatie.

Voor: continuïteit

Je hoeft je nooit zorgen te maken dat een HR-afdeling wegens ziekte niet kan functioneren, waardoor je tijd over houdt voor andere dingen! Zorg dan wel dat je de processen en vereisten helder beschreven hebt aan de leverancier, en dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de werkzaamheden, om de kwaliteit te waarborgen.

Tegen: minder controle

Kies je ervoor om het human resources management uit te besteden, dan heb je niet langer alles in eigen hand… Als je de HR-activiteiten binnenshuis houdt, kun je zelf de processen vastleggen, om niet alleen te bepalen wat er gebeurt maar ook hoe het gedaan wordt en wie er verantwoordelijk is.

Informatie