CV-bespreken

Hoeveel pagina’s mag je cv zijn?

Sollicitanten weten heel goed wat het belang is van een aantrekkelijk cv. Het is de eerste kennismaken die je eventuele werkgever met je krijgt. En dat kan maar beter een goede indruk achterlaten. Ben je geen ervaren ontwerper kun je beter kiezen voor actuele cv templates waar je eigenlijk niet meer dan een invuloefening moet maken. 

Hoelang mag een cv zijn?

De vuistregel is dat het niet langer mag zijn dan het echt hoeft te zijn. Dat betekent dat het afhangt van je eigen situatie en de job waarvoor je solliciteert. Als schoolverlater heb je geen echte werkervaring, dus daar hoef je geen woorden aan te verspillen. Vermijd ook om uit te wijden over je gedane prestaties. Je kunt belangrijke elementen vernoemen, maar je hoeft er niet meer uitleg aan te geven.

Stel dat je op een site met werkaanbiedingen een baan ontdekte die echt wel boeit. Dan heb je onmiddellijk de neiging om in de pen te kruipen en te solliciteren. Maar voor je eraan begint moet je jezelf enkele vragen stellen. Het is namelijk niet hetzelfde om te solliciteren als kassier bij een supermarkt of als programmeur van ingewikkelde softwaretoepassingen. Beide jobs zijn evenwaardig, maar vereisen een verschillende aanpak.

In het eerste geval zullen je persoonlijkheid en klantvriendelijkheid de kwaliteiten zijn waar de supermarkt naar op zoek is. En dat zijn vaardigheden die als programmeur dan niet echt op de eerste plaats komen. Hier is je opleiding, je specialisaties en de projecten die je tot hiertoe behandelde belangrijk. Je cv zal in het tweede geval ongetwijfeld langer zijn.

Maar om er toch een cijfer op te plakken kun je stellen dat een goed cv normaal niet langer is dan twee velletjes. In 800 woorden zou je in de meeste gevallen je loopbaan en kwaliteiten moeten kunnen beschrijven. Voor schoolverlaters en sollicitanten voor minder complexe beroepen moet eigenlijk één kantje volstaan.

Wat zijn de trucjes om een te lang cv op de juiste manier in te korten?

Op de eerste plaats willen we je wel benadrukken dat de lengte van één of twee vellen maar een indicatie is. Moet je solliciteren voor een baan die vier vellen papier beslaat, ga dan zeker je gang. Maar denk er altijd aan dat de recruiters alleen relevante informatie willen zien. Verminder je kansen niet door ze nutteloze literatuur voor te schotelen.

Informatie