Salarisverhoging vragen

Hoe vraag je om salarisverhoging?

De meeste werknemers vinden de vraag; “hoe vraag je om salarisverhoging?” lastig te beantwoorden. Je moet met een goed verhaal komen om aan te kunnen tonen waarom jij een salarisverhoging verdiend. Daarnaast spelen er meer factoren een rol bij het succes van dit gesprek. Denk hierbij aan het momentum, de verantwoordelijke binnen het bedrijf en de algemene gang van zaken op jouw werk. In dit artikel behandelen we alle factoren die een rol kunnen spelen, zodat je na het lezen precies weet hoe je om loonsverhoging kunt vragen. 

Vertel waarom je het waard bent

Als je naar je leidinggevende of werkgever toegaat om loonsverhoging te vragen is het van groot belang dat je een sterk verhaal hebt. Schrijf van te voren meerdere argumenten op waarmee je toelicht waarom je recht hebt op een loonsverhoging. Wellicht heb je afgelopen periode succesvol meegeholpen aan een groot project dat tot een flinke stijging in het bedrijfsresultaat heeft geleidt. Of je hebt met succes bepaalde werkzaamheden opgepakt die buiten jouw functie liggen. 

Hierbij nog meer argumenten die je kunt gebruiken indien die van toepassing zijn op jouw situatie:

  • Aanvullende opleiding afgerond waardoor je kennisniveau verbeterd is
  • Promotie gekregen zonder dat dit effect had op je salaris
  • Succesvol nieuwe medewerkers ingewerkt
  • Uitbreiding van het team dat je aanstuurt
  • Je doet werkzaamheden die anderen niet of minder goed doen

Toch hoeft het niet altijd zo te zijn dat je ‘extra’ werkzaamheden hebt gedaan. Als jij al jaren niet vooruit bent gegaan in je salaris terwijl dat bij collega’s wel het geval is, kun je dat prima aangeven als reden. Ook wanneer je ziet dat je salaris niet marktconform is kun je dit al reden opgeven.

Je kunt het gesprek van te voren voorbereiden en oefenen met een vriend(in) of familielid. Daardoor zal je zelfverzekerder het gesprek ingaan en komen jullie misschien achter nieuwe argumenten. Je kan er dan ook achter komen dat de argumenten die je in eerste instantie bedacht had niet krachtig genoeg zijn. 

Het momentum

Het momentum is misschien wel een van de belangrijkste factoren in het salarisverhoginggesprek. Zeker nu er met de Corona pandemie ontwikkelingen zijn die voor veel werkgevers ongunstig zijn, kan een verkeerde timing tot verontwaardiging op de werkvloer leiden. Als er bezuinigingen moeten plaatsvinden waardoor collega’s ontslagen worden en jij dan om loonsverhoging vraagt kan dat raar overkomen. Je kunt dan beter wachten totdat de situatie is gaan liggen of verbeterd is. Er zijn ook andere situaties te bedenken waarin een slechte timing een rol kan spelen. Denk hierbij aan een negatieve beoordeling over je functioneren tijdens een functioneringsgesprek of een onprettige ervaring met je leidinggevende. Het kan dan verstandig zijn om te wachten totdat de situatie/relatie verbeterd is omdat een gunfactor vaak van belang is tijdens het gesprek. 

Het kan ook andersom. Wanneer het juist heel goed gaat met het bedrijf en het vooruitzicht ook positief is, kun je hier direct op inspelen. Een goed moment om salarisverhoging te vragen is wanneer je van functie verandert of als je het jaarlijkse beoordelingsgesprek hebt en je leidinggevende positief over je is.

De verantwoordelijke en het personeelsregelement

Wanneer het nog niet duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor het bepalen van je salaris kun je dit bij je leidinggevende navragen. In de meeste gevallen bepaald je leidinggevende dit zelf. Het komt ook voor dat de eigenaar van het bedrijf de salarissen bepaald of dat dit in een personeelsregelement staat aangegeven. Je hebt dan vaak diverse schalen waar je in geplaatst wordt. In dat geval is het goed om te kijken in welke schaal je momenteel zit en welke doorgroeimogelijkheden er zijn. Als er qua salaris geen doorgroeimogelijkheden zijn, kun je je ook wenden tot de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen of een lease auto. Bij grotere bedrijven gaat het bepalen van salarissen vaak via HR, in samenspraak met je directe leidinggevende. 

Tijdens het gesprek zelf

Wanneer het gesprek plaatsvindt is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Benadruk eerst waarom je het waard bent en stel daarna de verhoging voor. Houdt hierbij als uitgangspunt een verhoging van 1 tot 10% aan.  Een verhoging van meer dan 10% zal niet zo snel van toepassing zijn zonder promotie naar een hogere functie. Het antwoord zal per situatie verschillen. De ene gesprekspartner zal met tegenargumenten komen, bijvoorbeeld dat de verhoging te hoog is in combinatie met argument x, y en z. Andere leidinggevenden kunnen zonder tegenargument akkoord gaan. Dit is echt per situatie verschillend. 

Tip: Blijf tijdens het gesprek professioneel, ook wanneer je merkt dat het gesprek niet de gewenste uitkomst gaat hebben. Boos of verdrietig te worden zal de uitkomst van het gesprek niet doen veranderen. 

Tot slot kun je prima tegenvragen stellen. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Wat moet ik er voor doen om wel een verhoging te krijgen?
  • Wanneer krijg ik wel een verhoging?
  • Waarom heb ik geen recht op de verhoging die ik vraag?

Wanneer wordt een salarisverhoging doorgevoerd?

Wanner jullie gezamenlijk tot een salarisverhoging zijn gekomen, zal dit in de meeste gevallen in de maand erop worden doorgevoerd. Het kan ook voorkomen dat men de verhoging met terugwerkende kracht toegepast op het salaris van de maand waarin het gesprek plaatsvindt. Toch is dit niet de standaard. Houdt er dus rekening mee dat het nieuwe salaris of  nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden pas de volgende maand worden toegepast.  Laat de gemaakte afspraken ook altijd vastleggen op papier of in een email. Dan voorkom je verrassingen achteraf!

Informatie