Vacaturetips

Hoe vind je de vacatures die passen bij jou? Volg deze Tips!

Hoewel we op dit moment te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt, wat betekent dat bedrijven in verschillende sectoren staan de springen voor jouw hulp, kan het nog steeds ingewikkeld zijn om een baan te vinden die je leuk vindt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je te onderscheiden van andere kandidaten en jouw zoektocht naar de ideale baan vorm te geven. Dit artikel schetst stelt werkzoekenden enkele tips voor en gaat in op verschillende fases van het wervingsproces, zodat je de beste praktijken kunt toepassen voor het zoeken naar een baan.  

1. Denk goed na over jouw vaardigheden en interesses

Voordat je de vacaturessites af begint te struinen, maak een lijst van je harde vaardigheden, zachte vaardigheden en interesses, zodat je je zoektocht kunt indelen middels een resultaatgerichte aanpak. Na het opstellen van jouw lijst van vaardigheden en interesses kan blijken dat jouw belangrijkste vaardigheden en interesses meer in de richting gaan van technisch werk, waardoor het wellicht interessant wordt om te kijken naar vacatures elektrotechniek . Kortom, neem de tijd om jouw vaardigheden en interesses te analyseren om de ene of de andere weg in te slaan. Door ze te groeperen volgens gelijkenis, kun je thema’s identificeren en je zoektocht beginnen. 

2. Neem de functiebeschrijvingen goed door

Het onderzoeken van functiebeschrijvingen zal je een beter inzicht geven in welke functies er in welke sectoren bestaan en wat werkgevers in een ideale kandidaat zoeken. Hierbij is het net zo belangrijk om goed kennis te vernemen van functietitels, want verschillende bedrijven kunnen verschillende functietitels hebben voor dezelfde functie. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar ICT vacatures en een functie op het gebied van webdevelopment, dan zul je al gauw merken dat titels die overeenkomen met de functieomschrijving waarnaar je op zoek bent. Houdt hier rekening mee zodat je een beter beeld krijgt van alle vacaturemogelijkheden.

3. Voer informatiegesprekken

Wil je beter weten welke functie eigenlijk het beste past bij jou, dan kun je informatiegesprekken voeren met mensen die ervaring hebben in die functie. Dit kan je een concurrentievoordeel geven en je antwoord op de vraag geven of dit is wat je wilt doen.

4. Schrijf een CV die opvalt

Een goede CV is de beste basis van je zoektocht naar een baan. Hoewel het aan te raden is om jouw CV te personaliseren voor verschillende vacatures, is het slim om een kern-CV te maken dat geschikt is voor je zoektocht naar een baan. Vervolgens kun je jouw motivatiebrief aanpassen per werkgever waarvan je de interesse wilt opwekken. 

Neem eens een kijkje naar je opgeslagen functies- en omschrijvingen. Identificeer vervolgens vaak gebruikte sleutelzinnen in de functietitel, taken, sleutelwoorden en beschrijvingen. Dit zal je helpen om het taalgebruik te spiegelen en een vlotte CV en motivatiebrief op te stellen. Denk er bovendien aan om je CV grafisch vorm te geven en geordend te houden, zodat die in één opslag leesbaar is en opvalt! 

Informatie