Laadpaal elektrische auto

Een laadpaal op het werk: hoe zit dat?

Sinds een aantal jaar zien steeds meer mensen dat het praktisch kan zijn om in een elektrische auto te rijden. Er zijn veel verschillende redenen waardoor mensen er voor kiezen om een elektrische auto aan te schaffen. De een kiest ervoor omdat ze met een elektrische auto een hoop geld besparen op de kosten van brandstof. De ander vindt de impact op het milieu een belangrijke reden om voor een elektrische auto te kiezen. Maar hoe zit het met de mogelijkheden om een laadpaal op het werk te (laten) installeren? Moet je werkgever dit doen of ben je hier zelf verantwoordelijk voor?

Waarom heb je een laadpaal nodig

Het bereik van elektrische auto’s is veelal beperkt waardoor het opladen van de auto thuis niet voldoende is om heen en terug te gaan. Bij een EV auto hoef je de brandstoftank niet bij te vullen met benzine, LPG of diesel. Echter moet je deze auto’s wel opladen. Wanneer je een flinke woon-werk afstand hebt zul je dan ook regelmatig een bezoekje moeten brengen aan een laadstation voor elektrische auto’s. Het opladen van de accu kan bij een krachtige snellader in zo’n 20 minuten klaar zijn. Je vult de accu dan aan tot ongeveer 80% van de capaciteit. Bij reguliere laders kan het laden 2 tot 7 uur in beslag nemen. Via een normaal stopcontact gaat het minder snel, waardoor je zo’n 4 tot zelfs 50 uur bezig kan zijn met wachten.

Opladen op het werk

Om niet onderweg van of naar je werk te hoeven opladen kun je ervoor kiezen om een laadpaal te installeren op je werk. Je kunt de accu dan opladen wanneer je aan het werk bent zodat hij aan het einde van de werkdag weer (grotendeels) opgeladen is. Daar kun je natuurlijk niet alleen voor zorgen. Je zult je werkgever ervan moeten overtuigen dat het noodzakelijk is dat er een laadpaal op je werk komt. Wanneer je meer collega’s hebt die een elektrische auto in hun bezit hebben, is de kans groter dat jouw werkgever ervoor kiest om laadpalen op het werk aan te schaffen. Je kunt je werkgever ook attenderen op de verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen.

Subsidie en fiscale voordelen

Om het gebruik van elektrische auto’s in het bedrijfsleven te stimuleren zijn er diverse voordelen in het leven geroepen. Als werkgever kun je gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze fiscale voordelen maken de overstap naar elektrisch rijden extra aantrekkelijk. Ook het installeren van een laadpaal valt onder het maximale investeringsbedrijf van €40.000 euro.

De kosten van het installeren van een laadpaal komen in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit houdt in dat je tot 28% van het investeringsbedrag kunt aftrekken. Het minimum bedrag om voor deze regeling in aanmerking te komen is € 2.401.

Daarnaast zijn er ook op gemeentelijk niveau verschillende subsidies in het leven geroepen. Hiervoor kan je werkgever het beste contact opnemen met de eigen gemeente om te informeren naar de mogelijkheden.

Zakelijke laadpaal laten installeren

In 2020 kiezen steeds meer bedrijven ervoor om een laadpaal te laten installeren op de zaak. Dat komt doordat er steeds meer werkgevers zijn die inzien dat elektrisch rijden de toekomst is. Het speelt natuurlijk ook mee dat er meer en meer mensen zijn die er voor kiezen om een elektrische auto aan te schaffen. Als het management van het bedrijf ervoor kiest om een laadpaal aan te schaffen, zorgt dit er ook voor dat het personeel meer tevreden is. Tegelijkertijd laat dit zien dat het bedrijf vooruitstrevend is, wat weer goed is voor de naam van het bedrijf. Daardoor profiteren zowel werkgever als werknemer van de laadpaal. Het installeren van een laadpaal is een ingewikkelde kwestie. Iedere situatie is weer anders, waardoor de mogelijkheden en kosten verschillen. Via groenopladen.nl kun je je laten informeren over de mogelijkheden en het laten installeren van een laadpaal.

Informatie