Bedrijfsauto

Een bedrijfsauto regelen doe je zo!

Als je bedrijf begint te groeien kan het zijn dat je een of meerdere bedrijfsauto’s nodig hebt. Maar hoe doe je dat en hoe kom je eraan? In dit artikel leggen we kort uit waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een bedrijfsauto. 

Verzekeren

Regel eerst de papier en zoek een goede autoverzekering. Als je namelijk een ongeluk krijgt (ook al is dit niet jouw fout) dan betaal je zelf namelijk alle schade. Zorg ook dat de auto direct op jouw naam staat. Hierdoor ben jij de eigenaar van de auto, meestal is dit al geregeld tijdens de koop van de auto. De eigenaar geeft namelijk nooit een auto mee terwijl die nog op zijn naam staat. 

De aankoop

Bedrijfsauto’s aankopen kan op verschillende manieren. Je kan nieuw naar de dealer gaan om een auto aan te schaffen. Echter heb je hier wel een groter budget voor nodig. Je kunt ook een occasion auto kopen. Dit is een tweedehands auto dat wat goedkoper is dan een gloednieuw model. 

Reclame

Een bedrijfsauto is pas klaar als er ook nog reclame op de auto zit. Vergeet dit daarom niet na of afhankelijk van de verkopende partij, voor de aankoop te regelen. Hierdoor ben je herkenbaar voor je potentiele klanten en bouw je ook nog eens naamsbekendheid op. Erg handig dus om dit zo snel mogelijk te regelen. 

Fiscale voordelen

Voor een bedrijfsauto zijn er verschillende fiscale voordelen. Vraag je boekhouder voor specifieke regelingen die bij jouw situatie van toepassing zijn, dit verschilt namelijk per onderneming. Je kan bijvoorbeeld overwegen om je auto ook privé te gebruiken. Of als je juist de aanschafkosten laag wilt houden om hier ergens anders mee te investeren, is het handig om een auto te leasen in plaats van te kopen. 

Kijk ook goed naar het aanbod van auto’s. Er zijn een groot aantal verschillende bedrijfsauto’s die geschikt zijn voor jouw specifieke situatie. Als je bijvoorbeeld personeel hebt dat alleen ergens moet zijn zonder iets mee te nemen is het handig om wat kleinere auto’s aan te schaffen die goedkoper zijn in onderhoud dan een grote auto waar de ruimte overbodig voor is. Moet je wel veel spullen vervoeren dan biedt een busje wellicht een goede optie. Hier kan veel in kwijt en er kunnen meerdere personen in vervoerd worden. Erg handig dus als je veel spullen moet meenemen en toch collega’s mee wilt nemen.  

Bekijk ook even de bijtelling van een auto. Soms lijkt een auto erg kostbaar maar als je alle belastingvoordelen meetelt is het soms net zo duur als een tweedehands auto. Een gesprek met je boekhouder kan dus vele voordelen opleveren en je bent weer een stuk wijzer bij de aankoop van je bedrijfsauto’s. Weet je niet welke auto je nodig hebt? Kijk dan wat je concurrenten rijden of vraag advies aan je collega’s zij kunnen je wellicht adviseren over welke auto de beste keus zou zijn. Zij zitten namelijk in het bedrijf en zullen gebruik maken van de auto’s. Zij zullen ook hun wensen hebben die jou kunnen helpen bij de aankoop van de bedrijfsauto’s. Veel succes met de aankopen! 

Informatie