Contract-detacheren

Detachering: de voor-en nadelen

Detachering hoe zat dit ook alweer? Als je op zoek bent naar een baan dan kan je deze term wel eens voorbij horen komen. Is het misschien een nieuwe vorm van werken of is het een soort uitzendvorm? Ik vroeg me dit laatst af toen ik de term voor de zoveelste keer voorbij hoorde komen tijdens een groepssollicitatie gesprek. Vervolgens ben ik het internet afgegaan om uit te vogelen wat detachering is en wat de voor-en nadelen ervan zijn. 

Verschillende vormen van arbeidsrelaties

Om enige verwarring te voorkomen over de verschillende vormen van arbeidsrelaties, leg ik ze hieronder nog een keer uit. 

Vast contract

Als je bij een werknemer in dienst gaat dan is de kans groot dat je streeft naar een vast contract. Echter, is het in deze tijd erg moeilijk om dit nog te krijgen. Om in aanmerking te komen voor een vast contract zal de werkgever jouw contract minstens drie keer moeten verlengen. Vele werkgevers haken bij de laatste fase van een contractverlenging af om hunzelf in te dekken. 

Vroeger had je een vast contract nodig om bijvoorbeeld een huis te kopen of te huren. Inmiddels is dit verandert omdat een vast contract krijgen niet meer realistisch is. Heb je wel een vast contract? Gefeliciteerd, wees er zuinig op. 

Flexibel 

Een flexibel contract is tegenwoordig de meest voorkomende vorm. Er zijn verschillende soorten flexibele contracten:

  • Oproepkracht/ invalkracht
  • Tijdelijk, geen vaste uren
  • Uitzendkracht
  • Contract met uitzicht op een vast contract
  • Vast, maar geen vaste uren

Bron: CBS, 2017

Onder een oproepkracht wordt verstaan iemand die in dienst is van een bedrijf met een 0-uren contract. Wanneer er geen werk is, wordt de uitzendkracht niet ingeroosterd. Een uitzendkracht werkt in dienst van een uitzendbureau op basis van een flexibel contract. Dit kan een contract zijn van minimaal 24 uur in de week of 40. 

Detachering

Bij detachering gaat het om het lenen van personeel bij een externe partij. Het detacheringsbureau leidt als het ware het personeel op en leent het personeel uit aan een uitzendbureau. Het uitzendbureau zorgt er weer voor dat het personeel in dienst komt bij het bedrijf. Indien het personeel niet in staat is om te werken dan is het detacheringsbureau verantwoordelijk. Detachering wordt vaak gedaan in de financiële sector. Dus ben je op zoek naar een credit management functie? Neem dan een kijkje op de website van Dutch Credit Brokers. 

Hoe werkt detachering?

Een detacheringsbureau biedt ervaren werknemers aan, aan de werkgever. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er besproken of het bureau en de werkgever zullen samenwerken. 

Voordelen op een rijtje

Bij detachering krijgt de werkgever personeel dat hoog is opgeleid, het personeel beschikt over veel meer kennis en ervaring dan iemand die via een normale arbeidsovereenkomst aan een baan komt. Tevens ben je als werkgever niet verantwoordelijk voor het ontslaan van het personeel. Ook kunnen de nieuwe werknemers de huidige werknemers op ideeën brengen. 

Nadelen voor werknemers en werkgevers 

De nadelen van detachering is dat het personeel een minder goede of geen band heeft met het bedrijf. Het personeel weet dat de functie tijdelijk is en kan hierdoor minder betrokken zijn met het bedrijf en de werknemers. Ook kan de inwerkperiode veel tijd en geld kosten terwijl het vaak maar voor een korte periode is. 

Informatie