Handen-ontsmetten

Corona maatregelen op kantoor: wat kun je als werkgever doen?

Ook op de werkvloer zullen er maatregelen getroffen moeten worden vanwege het coronavirus. Als werkgever ben je namelijk verplicht om je werknemers te voorzien van een veilige en gezonde werkplek. Ook al werken veel mensen nog vanuit huis, gaan er ook al weer een aantal mensen naar kantoor. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf, misschien is er bij jou wel sprake van een gezamenlijk document waar je aangeeft of je op kantoor werkt. Desalniettemin moeten er maatregelen genomen worden. In dit artikel hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Gebruikelijke maatregelen

Nog steeds is de belangrijkste maatregel om thuis te blijven bij klachten. Dit houdt in wanneer je last hebt van verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts je thuis blijft. Het is hierbij aan de werkgever om dit duidelijk te communiceren naar zijn werknemers. Hierdoor voorkom je dat er verspreiding van het coronavirus zal zijn binnen jouw bedrijf. Bovendien is het verder ook van belang om je werknemers over de volgende maatregelen te instrueren: hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig je handen wassen, geen handen schudden en gebruik desinfectiegel. Daarnaast is het ook verstandig om papieren (zak)doekjes te gebruiken om zowel de handen te drogen als de neus te snuiten. 

Het 1,5 meter kantoor

Bovendien is het belangrijk om onderling 1,5 meter afstand te houden. Dit moet continu gebeuren en hier zullen dan ook de enige aanpassingen voor gedaan moeten worden. De werkplekken moeten dus 1,5 meter uit elkaar staan of er moet een lege werkplek tussen twee werknemers zitten. Hierdoor zullen er dus minder beschikbare werkplekken zijn op het kantoor en zullen er mensen thuis moeten werken. Zoals ik eerder al aangaf is het handig om hier een gezamenlijk document voor op te stellen. Hierdoor weet iedereen wanneer hij/zij naar kantoor kan komen en is er overzicht. Ook kun je op deze manier makkelijk nagaan wie er eventueel besmet kunnen zijn, als een werknemer corona blijkt te hebben. Ook in de keuken en tijdens de lunch moet de 1,5 meter gewaarborgd worden. Zorg dat je werknemers op elkaar wachten buiten de keuken en er afhankelijk van de grootte van de keuken 1 à 2 mensen in de keuken zijn. Bovendien zijn er ook minder plekken in de kantine of op een andere lunchplek, hierdoor zullen sommige gewoon moeten lunchen aan hun bureau. 

Hygiëne 

Daarnaast zijn er nog andere hygiëne maatregelen die getroffen kunnen worden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Zo is het van belang om de werkplekken schoon te houden, dus desinfecteer het toetsenbord, de muis en het bureauoppervlak. Maar zorg er ook voor dat deurklinken, kranen en lichtknoppen regelmatig gedesinfecteerd worden. Gebruik verder zoveel mogelijk je eigen spullen, zoals pen, papier en oplader. Bovendien is het belangrijk dat je schoon en veilig naar kantoor komt. Neem een douche ‘s ochtends en draag je mondkapje in het openbaar vervoer. Gelukkig kun je mondkapjes bestellen en waarborg je de veiligheid van jouw en anderen in het openbaar vervoer. Verder is het belangrijk om gesprekken zo kort mogelijkheid te houden. Verder contact met eventueel klanten is aan te raden om telefonisch te doen. Dit geldt tevens ook voor meetings, die veelal met videocalls gedaan worden.

Informatie