Afbeelding sollicitatiegesprek

Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek laat dit zien dat de werkgever interesse in jou heeft. Je sollicitatiebrief en cv hebben ervoor gezorgd dat ze voor jou hebben gekozen en niet voor de rest van de sollicitanten. Soms worden er meerdere sollicitanten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, zodat de werkgever de juiste persoon kan kiezen.

Voordat je het sollicitatiegesprek hebt is het handig om te kijken hoe je het beste je hopelijk toekomstige werkplek kunt bereiken. Kies een route met zo min mogelijk obstakels, zoals spoorbomen of drukke straten waar je lang moet wachten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan kort voor je sollicitatiegesprek. Het is dus belangrijk dat je ruim op tijd weggaat van huis. Als je te vroeg bent kun je je alvast melden bij de persoon met wie je hebt afgesproken of de receptie. Wanneer je moet wachten kun je vragen of je even een kijkje mag nemen in de zaak of je bekijkt bijvoorbeeld de menu-kaart van het restaurant. Lees hier meer tips om goed voorbereid op sollicitatiegesprek te gaan.

Het verloop van een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek zal niet altijd hetzelfde lopen maar eerst zal de gesprekspartner zichzelf voorstellen. Bedankt hem/haar dat je op gesprek mag komen. Vaak begint de gesprekspartner daarna over een kleine introductie van het bedrijf.

De gesprekspartner kan vervolgens vragen om iets over jezelf te vertellen.
Je kunt beginnen met iets te vertellen over je persoonlijkheid zoals waar je woont, wat je leuk vindt om te doen (sport/hobby’s).
Alles wat echt belangrijk / relevant voor jou is kun je vertellen.
Hierna kun je vertellen over je werkervaring. Leg uit welke functies je hebt gehad en wat je taken waren. Als je nog geen werkervaring hebt kun je vertellen over je studie, stages of andere diploma’s die je gehaald hebt zoals een EHBO diploma.

Vertel waarom deze baan geschikt voor jou is. Noem een aantal kenmerken van de baan en maak duidelijk dat jij de juiste vaardigheden of ervaring hebt. Heb je niet de juiste werkervaring? Benadruk dan je leergierigheid, enthousiasme en ambitie. Maak het beeld over jezelf niet mooier dan dat het is. Dus vertel niet dat jij ervaring hebt in leidinggeven terwijl je dat nog nooit hebt gedaan.

Wanneer het gesprek ten einde raakt, is er nog de mogelijkheid om vragen te stellen. Door hier gebruik van te maken kom je geïnteresseerd over. Bedank de gesprekspartner nogmaals voor het gesprek.

Tips voor bij een sollicitatiegesprek

  • Je eerste indruk is al meteen erg belangrijk, zorg er daarom voor dat je er verzorgd uitziet en uitgerust bent.
  • Wees enthousiast en spontaan, een werkgever zal je niet aannemen als je ongeïnteresseerd overkomt.
  • Ook je houding is belangrijk, dus neem een actieve houding aan en ga niet onderuitgezakt op de stoel zitten.

Meer handige sites met informatie en tips over het sollicitatiegesprek zijn Jobnet, Sollicitatieinfo en Carrieretijger.

Hieronder ook nog een handige video over het sollicitatiegesprek.

Informatie