werken-proces-techniek

5 voordelen van het werken in de procestechniek

In de procestechniek worden producten gemaakt. Van bier tot flip-flops. Alles wat met machines wordt gemaakt, komt uit de procestechniek. Daarom wordt de procestechniek ook wel de maakindustrie genoemd. 

Het maken van deze producten gebeurt grotendeels met machines. De mensen die de machines aansturen zijn de operators. Vaak is een operator verantwoordelijk voor één of enkele machines.

Als operator heb je de taak om ervoor te zorgen dat productieproces goed verloopt. Zo controleer je als operator de voortgang en kwaliteit van het productieproces. Als er afwijkingen zijn, dan grijp je in.

De voordelen van het werken als operator in de procestechniek

Als operator stuur jij machines aan in een productieproces. De meeste operators hebben een mbo-opleiding afgerond tot Operator A of Operator B. Maar ook zonder een mbo-diploma als operator op zak, kun je aan de slag in de procestechniek. Zolang je maar de juiste motivatie hebt en enige affiniteit hebt met techniek. 

Dat leidt ons gelijk tot de eerste reden om te kiezen voor een baan in de procestechniek:

1. Baankansen

De procestechniek staat centraal in onze samenleving. Het is een van de meest stabiele sectoren, omdat het nodig is voor productie. Dus als je in de procestechniek werkt, heb je een hoge baanzekerheid. 

Daarnaast is er op dit moment een tekort aan operators. Dat maakt het makkelijk om in te stromen in de procestechniek. Wil je instromen in de techniek? Dan is de procestechniek een goede keuze.

2. Ploegentoeslag

Als operator werk je vaak op onregelmatige werktijden. Vaak vindt de productie niet alleen plaats tijdens reguliere kantoortijden, soms gaat de productie zelfs 24 uur per dag door. Bij veel bedrijven krijg je dus te maken met ploegendiensten. En voor het werken van deze onregelmatige diensten krijg je goed betaald. Buitenom een mooi basissalaris, kun je rekenen op een forse ploegentoeslag. En dit basissalaris is in de procestechniek al vrij hoog. Banen in de procestechniek behoren tot de best betaalde banen op mbo-niveau.

3. Doorgroeimogelijkheden

Als operator heb je veel doorgroeimogelijkheden. In de meeste bedrijven zijn operators nodig die minder technische kennis hebben en operators met meer technische kennis. Als operator valt er altijd wat te leren. Ook omdat marktontwikkelingen niet stilstaan. Er zijn altijd mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien binnen jouw vakgebied. Ook zou je op den duur kunnen kiezen voor een meer leidinggevende functie, zoals ploegleider.  

4. Kansen bij de mooiste bedrijven

De procestechniek is heel breed. Er zijn altijd mogelijkheden bij grote bedrijven. Altijd al bij een bedrijf zoals Campina of Fujifilm willen werken? Als operator maak je makkelijk je entree bij dit soort mooie bedrijven.

5. Toekomstperspectief

In onze huidige consumptiemaatschappij is procestechniek een onmisbare schakel. Zonder procestechniek blijven de winkels leeg. Daarom is de procestechniek minder onderhevig aan economische schommelingen. Een nieuwe recessie? Daar hoef jij je als operator niet snel druk om te maken. 

Ontdekken of de procestechniek wat voor jou is?

Lijkt het jou gaaf om high-end machines aan te sturen? Een flink salaris te verdienen? Ontdek of het werken in de procestechniek wat voor jou is. Bekijk eens verschillende procestechniek vacatures. Er zijn voldoende baankansen voor jou, zowel voor ervaren operators en technici uit andere vakgebieden, als voor zij-instromers.

Informatie