Wat doet een salarisadministrateur?
Duik jij het liefst zo diep mogelijk in de cijfers en combineer je dit met de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht? In dat geval kan het werk van een salarisadministrateur wat voor jou zijn. Een salarisadministrateur zorgt dat loonheffingen op de juiste wijze worden toegepast, dat de regels en richtlijnen uit het arbeidsrecht worden nageleefd en dat de kennis over fiscale regelgeving up-to-date wordt gehouden. Tijdens de salarisadministratie opleiding komen dergelijke onderdelen aan bod. Wanneer je de opleiding succesvol afrondt, kun je aan de slag binnen de HR-afdeling van een organisatie naar jouw keuze.
Personeel rekent op de salarisadministrateur
Als salarisadministrateur heb je de nodige verantwoordelijkheden. Het personeel van de organisatie waarvoor je werkt rekent op jouw kennis en kunde! Wijzigingen in salarissen of bijvoorbeeld in de uitbetaling hiervan moeten tijdig verwerkt worden door de salarisadministrateur. Je wilt voorkomen dat een medewerker te weinig of juist te veel loon uitgekeerd krijgt. Het kan tot vervelende situaties leiden. Naast het feit dat het personeel op je rekent, verwacht ook de fiscus dat je het werk gedegen en volgens de richtlijnen uitvoert. Belastingen moeten tijdig betaald kunnen worden, de administratie moet correct ingericht zijn, enzovoorts.
Opleiding in loonadministratie als alternatief
Naast de opleiding tot salarisadministrateur kan ook de loonadministratie opleiding het overwegen waard zijn. Deze opleiding leert je hoe een loonadministratie moet worden ingericht en opgezet. Het biedt jou de kennis om organisaties te kunnen helpen bij het uitbreiden van hun personeelsbestand, of bijvoorbeeld het aanleggen hiervan. Waarop moeten ze letten bij het inrichten van de loonadministratie? Welke gegevens mogen niet ontbreken om boetes van de fiscus te kunnen voorkomen? Ook loonberekeningen zijn onderdeel van het werk dat je uitvoert na het afronden van de loonadministratie opleiding.
Opleidingen zijn tegenwoordig online te volgen
Wanneer je al een opleiding afgerond hebt en jezelf om wilt scholen tot een salarisadministrateur, kun je dergelijke opleidingen online volgen. Er zijn verschillende instanties die opleidingen zowel online, als klassikaal aanbieden. Houd er rekening mee, dat de opleiding loonadministratie en salarisadministratie vaak meerdere maanden duren. Mocht je al de nodige kennis hebben over het bijhouden van de salarisadministratie, dan kun je overwegen om je kennis op specifieke gebieden uit te diepen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding als HBO Belastingrecht. Dit programma duurt drie maanden en voorziet je van de nodige extra kennis over belastingen, in relatie tot de salarisadministratie van organisatie.