werven buitenlands personeel

5 tips voor het werven van buitenlands personeel

Ben je op zoek naar buitenlands personeel? Wellicht heb je geen ervaring met het zoeken naar buitenlandse werknemers, of wil je gewoon meer weten over het werven en selecteren van arbeidsmigranten. Van het zoeken naar huisvesting voor je personeel tot het verdiepen in de regelgeving; Hieronder lees je 5 tips voor het werven van buitenlands personeel. 

1.)  Werf eerst binnen de Europese Unie

Volgens de Europese regels moet je eerst op zoek gaan naar personeel binnen de Europese Unie. Het UWV kan je helpen bij het vinden van geschikte werknemers, want zij werken samen met de Europese arbeidsbemiddelingsorganisatie, ook wel de EURES genoemd. Pas als dit je niet lukt mag je buiten de EU personeel werven.

2.)  Regel huisvesting voor je personeel

Bij het aannemen van buitenland personeel komt ook huisvesting bij kijken. In Nederland heb je verschillende organisaties die bemiddelen in het huisvesten van je personeel, zoals Select Housing. Zo heb je bemiddelaars die snel tijdelijke onderkomen kunnen monteren. Laat je kandidaat weten dat je bereid bent hem te laten integreren in Nederland. Koop bijvoorbeeld een boekje over de cultuur, normen en waarden van Nederland. Zo voelen zij zich snel thuis!

3.)  Waar vind je je geschikte kandidaten?

Voor het vinden van geschikt buitenlands personeel is het verstandig je te verdiepen in de cultuur, opleidingsniveau en de regelgeving van dat land. Op de website van de EURES lees je meer informatie. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat personeel uit landen als Algerije en Marokko, die minder welvarend zijn, baanzekerheid belangrijk vinden. Medewerkers uit Rusland en Oekraïne vinden een goed salaris met name erg belangrijk.

 Verder is het slim om te kijken hoe andere bedrijven aan het personeel zijn gekomen. Wellicht is het mogelijk om subsidie te krijgen voor het aannemen van buitenlands personeel. Bij Your First EURES Job kan je in aanmerking komen als je personeel vindt tussen de achttien en 35 jaar.

Daarnaast kun je de vacature plaatsen op een van de vele vacaturesites in Nederland. Buitenlandse kandidaten kijken namelijk ook geregeld op Nederlandse vacaturesites voor een baan. Bovendien kunnen vrienden of familie de vacatures tegenkomen en doorsturen naar de kandidaten.

4.)  Laat je kandidaat alvast kennis maken met het bedrijf!

Kom er alvast achter of je aan elkaars verwachtingen kunt voldoen. Een manier om dit te doen is via de video wat te vertellen over de sfeer. Laat de expat bijvoorbeeld alvast kennismaken met je collega’s. Zo krijgt de kandidaat letterlijk en figuurlijk een beeld van het werk. 

5.)  Hoe stel je een leuke vacaturetekst op?

Aangezien je buitenlands personeel werft moet ook de vacaturetekst anders worden opgesteld. Zorg voor een aantal vertalingen voor de regio’s waarop je gevonden wilt worden. Verder moet je het aantal afkortingen zoveel mogelijk beperken (denk bijvoorbeeld aan CAO). Laat zien waarom het voor de buitenlandse werknemer aantrekkelijk is om hier in Nederland te werken. 

Tot slot is het goed om in de vacature er bij te zetten met welke kosten de expat rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten, verblijfkosten en reisdocumenten.

Hopelijk heb je nu meer informatie voor het vinden van geschikt buitenlands personeel. Je kan altijd bij een arbeidsbemiddelaar naar de mogelijkheden vragen. Dan moet het wel goedkomen!

Informatie