Procesoperator aan het werk

Wat doet een procesoperator?

Een procesoperator is een persoon die zich bezig houdt met het controleren van de procestechnieken die zich afspelen in een machine. De mens werkt samen met de machine om ervoor te zorgen dat er een goed eindproduct komt. Je hebt om dit werk te kunnen doen minimaal een MBO diploma nodig. 

De werkzaamheden

Een procesoperator is er om verschillende taken uit te voeren op werk. Je bent als procesoperator verantwoordelijk voor de ontwikkelingen van verschillende machines en houdt in de gaten hoe het productieproces verloopt. Als er iets niet gaat zoals het hoort te gaan in de fabriek, moet je deze problemen kunnen oplossen en zorgen dat de voortgang van het productieproces van de fabriek weer in orde wordt. Naast het oplossen van problemen ben je er ook om controles uit te voeren op de installaties zelf. 

Hierbij wordt er van je verwacht dat je het kleine onderhoudt zelf kan doen en voor groter onderhoudt doorgeeft aan de onderhoudsafdeling. Als de fabriek moet worden gestart en gestopt aan het begin en einde van de dag ben jij de persoon die dit moet doen. Procesoperator is een baan waarbij het belangrijk is dat je technisch bent en wat afweet van chemie. Als je kennis hebt over deze dingen en bewust bent van de gevaren die je handelingen met zich mee brengen, is een procesoperator worden de baan voor jou. Het is een baan met veel verantwoordelijkheid. Gelukkig geldt dit ook voor de collega’s om je heen.

Verschillende niveau’s en verantwoordelijkheden

Het beroep procesoperator heeft verschillende niveaus waarin je kan werken. Dit niveau is afhankelijk van de opleiding die je hiervoor hebt gevolgd. Hoe hoger het niveau van de studie, hoe groter de verantwoordelijkheden zullen zijn die er bij jouw baan komen kijken. Er zijn op ieder niveau vaak verschillende vacatures beschikbaar. Als je op zoek gaat naar Procesoperator vacatures vind je snel al heel wat opties.

Als je veel ervaring hebt opgedaan kan je verantwoordelijkheid nog veranderen. Zo kun je na verloop van tijd de verantwoordelijkheid krijgen over een eigen team.

Werktijden

Het is een baan waar je vaak een volcontinudienst draait. Dat betekent dat je twee of meer ploegendiensten draait en ook af en toe ‘s avonds aan het werk zal moeten. Ook kan het zo zijn dat je in het weekend moet werken. Dit betekent wel dat je op andere dagen vrij hebt. Bovendien zal je meer vakantie hebben dan bij andere mensen het geval is. Bovendien verdien je in de avond of in het weekend een beter uurloon dan normaal en kan je hier dus goed van profiteren.

Als je interesse hebt in het worden van een procesoperator is het aan te raden om contact op te nemen met een bedrijf dat openstaande vacatures heeft en dus op zoek is naar nieuwe procesoperatoren. Ook kun je een kijkje nemen op de verschillende vacaturesites die ons land telt.

Informatie