Financial controller aan het werk

Wat doet een financial controller?

Als financial controller ben jij de schakel tussen het management en de financiële afdeling van een organisatie. Naast een ondersteunende rol, heb je ook een belangrijke adviserende functie. Om advies te geven dienen de (financiële) gegevens in kaart te worden gebracht en overzichtelijk gerapporteerd te worden. Als controller ben je dan ook veel bezig met het analyseren van data en het opstellen van rapportages. Een veelzijdige baan, omdat het in de meeste gevallen niet enkel om financiële data gaat. 

De werkzaamheden van een financial controller

Als financial controller zijn bovengenoemde analyses en rapportages de voornaamste werkzaamheden. Voor het weergeven van financiële cijfers dient de controller rekening te houden met (inter)nationale wetten en richtlijnen. Denk hierbij aan de regelgeving van de belastingdienst. Een financial controller moet dus altijd van op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Tot de andere werkzaamheden van een financial controller horen onder andere het opstellen van de jaarrekening, het maken van begrotingen en meerjarenplannen. Ook het opstellen van KPI’s (Key Performance Indicators) voor de organisatie kan tot de taken behoren. Verder zal je je ook bezighouden met het optimaliseren van bepaalde administratieve processen en controle. Tot slot is het monitoren van de cashflow en liquiditeit een belangrijk noot in je functieomschrijving. Vaak rapporteer je deze zaken aan het hogere management of de CEO. 

Financial controller salaris

Het salaris van een financial controller hangt voornamelijk af van het aantal jaren werkervaring dat de persoon heeft. Als startende controller met 0 tot 2 jaar ervaring verdien je zo’n 2500 tot 3500 euro. Naarmate je meer ervaring hebt zal ook je salaris flink groeien. Als medior financial controller kun je tussen de 3500 en 5500 euro verdienen. Als senior ligt het gemiddelde salaris boven de 5500 euro. In de top van het werkveld zijn salarissen rond de 12000 geen uitzondering. Uiteraard verschilt het salaris per situatie. Je werkgever, verantwoordelijkheden en het soort dienstverband spelen hierbij een grote rol. 

Baankans als financial controller

Op dit moment is er veel vraag naar financial controllers. Het blijft uiterst belangrijk om een goed beeld te hebben van de financiële situatie in een organisatie. Vrijwel alle bedrijven zijn daarom bereid om te investeren in een goede financial controller. Het arbeidsperspectief ziet er dan ook goed uit. Er staan tal van financial control vacatures open. Naast aan de slag gaan bij een bedrijf zelf, kun je ook op interim basis aan de slag gaan. Dit kan bijvoorbeeld bij Staan.nl. Je gaat dan tijdelijk aan de slag bij een organisatie, waardoor je niet alleen variatie hebt in je werk, maar ook regelmatig bij je werkgever!

Informatie