nieuwe werknemer zoeken

Tips om de ideale werknemer te vinden

Als jij een bedrijf hebt en daar werknemers voor moet aannemen kan dit nog best moeilijk zijn. Het is verstandig om voor jezelf te bepalen wat jij belangrijk vindt in een werknemer. Je kunt dan specifieker op zoek en zult sneller iemand vinden die bij jouw eisenlijst past. 

Kwaliteiten van een goede werknemer

Er zijn verschillende kwaliteiten waar een werknemer aan moet voldoen om een goede werknemer te zijn. Het allerfijnst is als een werknemer ze allemaal heeft, dit is alleen niet zo makkelijk, dus misschien zul je dan toch een paar concessies moeten doen.

Hier een aantal fijne eigenschappen op een rijtje:

Het nakomen van beloftes is erg belangrijk, anders kun je niet rekenen op je werknemers. 

Ook is het fijn als je werknemer communicatief sterk is, hierdoor kan die zichzelf goed verwoorden en zal er minder snel een conflict ontstaan.

Een enthousiaste houding op de werkvloer is ook erg prettig, je ziet vaak dat dit ook andere werknemers op een positieve manier beïnvloed.

Iemand die doorpakt is ook fijn, het is prima als er even wat gezelligheid is onderling, maar het is belangrijk dat er daarna ook weer een goede werksfeer is en iedereen weer aan de slag kan gaan.

Een werknemer die tegen kritiek kan is erg fijn in je team, dit zorgt er namelijk voor dat als er tips zijn die de werknemer zouden verbeteren ze deze vaak willen aannemen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het werk nog hoger wordt.

Doe van te voren onderzoek 

Iets wat slim is om te doen is van te voren onderzoek te doen naar een mogelijke werknemer. Een pre employment screening is voor verschillende redenen een goed idee. Het scheelt veel tijd als je dit doet, dat klinkt misschien een beetje gek, omdat je er eerst veel tijd in moet steken, maar als je dit goed doet komt er niemand die eigenlijk al niet geschikt is voor de baan. 

Bij een pre employment screening kijk je naar de achtergrond van een potentiële werknemer. Zo kijk je naar eerdere banen die die persoon heeft gehad en waarom die hier gestopt is. Ook kijk je naar de opleiding die deze persoon gevolgd heeft. Zo heb je vaak al een stuk beter beeld bij iemand. Als dit beeld dan nu al niet aansluit bij je eisenlijst hoef je deze persoon niet te laten komen.

Maak een kleinere selectie

Als je een vacature op één of meerdere vacaturesites hebt geplaatst en je krijgt hier heel veel antwoorden op, is het verstandig om niet iedereen te laten komen. Probeer een selectie te maken van mensen die de grootste kans hebben dat ze goed binnen je bedrijf passen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar eerdere relevante werkervaring, opleidingsniveau en competenties.

Rangschik deze mensen dan ook nog eens in meest interessant naar minder interessant. Laat de beste optie als eerste komen. Als dit gelijk goed is, hoef je geen tijd meer te besteden aan het houden van sollicitatiegesprekken met de andere sollicitanten. Als het nou niet direct goed is, kun je het lijstje afgaan tot je iemand vind die wel goed aansluit bij jouw bedrijf en eisenlijst voor een werknemer.

Informatie