Is een bedrijfsuitje verplicht?

Hoewel een bedrijfsuitje altijd een plezierige aangelegenheid is, kan het voorkomen dat je om een bepaalde reden niet mee wilt doen met de geplande activiteiten. Misschien bevalt de activiteit je niet of komt het niet uit omdat je de kinderen van school moet halen. Je werkgever zal het natuurlijk jammer vinden dat je niet gaat, omdat het voor alle personeelsleden georganiseerd wordt. Kan je werkgever je daarom verplichten om mee te doen met het bedrijfsuitje?

Om te bepalen of een bedrijfsuitje verplicht is zal je naar een aantal factoren moeten kijken. Zo is het belangrijk om te weten of het werkuitje uit een informele bezigheid bestaat of dat er ook een zakelijk aspect aan zit. Wanneer het team gezamenlijk gaat kijken naar de resultaten van de afgelopen periode of gaat nadenken over de gewenste veranderingen voor in de toekomst is de activiteit een stuk anders van aard. Een informele activiteit voor de gezelligheid kan niet verplicht worden door de werkgever. Je werkgever kan echter wel besluiten dat je jouw reguliere werkzaamheden wel moet uitvoeren. Dit hoeft de werkgever niet te compenseren met tijd.  

Wanneer het bedrijfsuitje na de reguliere werktijden wordt gehouden ben je niet verplicht om hier heen te gaan. Het maakt daarbij niet uit of dit bedrijfsgerelateerd is of niet. Hierbij geldt één uitzondering: tenzij je dit bent overeengekomen in je arbeidsovereenkomst of functieomschrijving. Zo kan het als teamleider verplicht worden gesteld om bij teambuilding uitjes aanwezig te zijn. 

Als het bedrijfsuitje een sterk bedrijfsgerelateerd karakter heeft en dit onder werktijd plaatsvindt kan je verplicht worden om hieraan mee te doen. Zo heeft de rechter bepaald dat een ambtenaar verplicht mee moest doen aan een teambuilding uitje van de gemeente Franekeradeel. Dit kwam omdat het meer gezien werd als een scholing met ‘elementen van gezelligheid’. 

Zelf ideeën aandragen bij je werkgever

Veel werkgevers vinden het lastig om een bedrijfsuitje te organiseren dat iedere werknemer leuk vindt. Meestal kunnen de werknemers zelf ideeën aandragen voor een volgend uitje. Wanneer je zelf het initiatief in handen neemt kun je ervoor zorgen dat het een bedrijfsuitje wordt waar jij wel naartoe wilt. Naast het aandragen van ideeën kun je ook aangeven dat je wilt helpen met de organisatie van het uitje. Daardoor kun je de dag of middag een eigen invulling geven. Neem hierbij wel de wensen van anderen mee. Afhankelijk van het doel van het bedrijfsuitje kun je zelf een top drie maken van activiteiten die je leuk lijken om met het hele team te doen. Wij hebben alvast een voorbeeld van een top drie voor je gemaakt.

Top drie bedrijfsuitjes in Nederland

  1. E-karten
    Bijna iedereen heeft wel eens gekart. De lawaaiige motoren en benzinelucht komt vast naar boven. E-karten heeft deze nadelen niet. De elektromotoren maken geen lawaai en produceren geen stank. Daarnaast zijn de karts ook nog eens sneller dan karts met een brandstofmotor. Door een competitie te starten komt de winnaarsmentaliteit naar boven en kan iedereen zijn of haar racekwaliteiten laten zien.  
  2. Ontsnappen uit een escape room
    Een escape room is een uitstekende activiteit voor teambuilding. Het vergt samenwerken en iedereen kan hierdoor zijn of haar kwaliteiten inzetten. De een is goed in puzzels oplossen terwijl de ander een rekenwonder is, zo zorgt iedereen er samen voor dat jullie kunnen ontsnappen.
  3. Lasergamen
    Ook lasergamen is in een nieuw jasje gestoken! In een glow in the dark arena kunnen alle werknemers het tegen elkaar opnemen in verschillende speltypen. Ieder voor zich of in teams, aan jullie de keuze. 

Informatie