personeel-werven

Hoe je op een professionele manier personeel werft

Het werven van personeel is een van de belangrijkste taken die je kunt hebben binnen je bedrijf. De keuze van werknemers beïnvloed namelijk de werksfeer, de capaciteit en de kwaliteit van de taken die uitgevoerd worden. Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan het werven van personeel. In dit artikel lees je hoe je op een professionele manier personeel kunt werven. 

Waar je op moet letten wanneer je personeel gaat werven

Het is belangrijk om inzichtelijk te hebben wie je wilt aanspreken met je vacature. Wie wil je in je team hebben en wie is geschikt voor welke taak? Daarbij is de baanomschrijving het aller belangrijkste. Zorg voor een duidelijke vacature met daarin de functieomschrijving, een omschrijving van het bedrijf, wat het bedrijf van de sollicitant verwacht en wat bepaalde eisen zijn zoals een vooropleiding. Waak er ook voor dat je geen mensen bereikt die eigenlijk te goed zijn voor de functie. Wanneer je deze mensen aanneemt zullen zij namelijk altijd op zoek zijn naar een betere baan. 

Manieren hoe je personeel kunt werven

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: waar bevindt de doelgroep zich die wij willen bereiken? Een veelvoorkomende manier van het werven van personeel is het benaderen van mensen op LinkedIn. Via LinkedIn kun je namelijk goed zien wie welke opleiding heeft gevolgd en of hij/ zij op zoek is naar een baan. Via een berichtje kun je gemakkelijk een voorstel doen. Plaats de vacature daarnaast bij een vacaturebank of op je socialmedia-account van het bedrijf. Je kunt ook het netwerk van collega’s gebruiken bij het werven van personeel, door het bericht door hen te laten delen. 

Het proces van personeel werven

Je bent bezig geweest met het werven van personeel, maar wat is de volgende stap? Je hebt potentiële werknemers zo ver gekregen om te solliciteren. Daarna is het zaak om een goede selectie te maken van de sollicitanten. Selecteer eerst de grootste groep op basis van de vereiste kwaliteiten die gesteld waren. Lees vervolgens de motivatiebrief en maak een kleinere selectie waarmee je interviews gaat houden. Zo kun je een goede overweging maken wie het beste in het team past. 

Zo weet je precies hoe je op een professionele manier personeel werft. Het kost misschien even wat meer tijd en geld, maar houd in gedachten dat wanneer het personeelslid andere verwachtingen had en ontslag neemt, het alleen maar meer tijd en geld kost. Het is daarom zaak om op een goede manier in één keer goede werknemers te vinden. 

Informatie