Ontslagen

Ontslag bij reorganisatie: dit zijn je rechten

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf kan gaan reorganiseren. Het is mogelijk dat je bij een reorganisatie wordt ontslagen omdat je werkgever plannen heeft zonder jou. Dit is ontzettend vervelend aangezien je dan ineens geen baan meer hebt. Als je zomaar ontslagen wordt bij een reorganisatie is het van belang dat je weet op welke gronde jouw baas je wilt ontslaan. Op die manier kun je bepalen of je werkgever wel in zijn recht staat om jou de laan uit te sturen. Er zijn een aantal voorwaarden waar een werkgever aan moet voldoen om toestemming van het FNV te krijgen voor jouw ontslag.

Je werkgever heeft een goede reden voor de reorganisatie

Iedere werkgever die wil reorganiseren waarbij er mensen moeten worden ontslagen moet toestemming krijgen van het FNV. Er zijn verschillende voorwaarden waar je als werkgever aan moet voldoen om werknemers te kunnen ontslaan. Het is van belang dat de werkgever een goede reden heeft om het bedrijf te reorganiseren. Als het bijvoorbeeld zo is dat het bedrijf de laatste jaren veel minder omzet maakt dan andere jaren kan dat als een goede reden voor reorganisatie worden gezien. 

De werkgever houdt rekening met de volgorde van ontslag

Het is van belang dat de werkgever de juiste volgorde van ontslag gebruikt. Dat betekent dat bepaalde werknemers eerder ontslagen moeten worden dan andere werknemers. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je tijdelijke werknemers en uitzendkrachten eerst moet ontslaan en daarna pas vaste werknemers kan ontslaan. 

Je werkgever heeft gekeken of er een andere functie voor je beschikbaar is

Als je werkgever je wil ontslaan moet er eerst worden gekeken of er binnen het bedrijf een andere functie is waar jij geschikt voor bent. Op die manier moet het ontslag van werknemers zo lang mogelijk worden uitgesteld. Dat is belangrijk aangezien je als werkgever niet zomaar ontslagen wilt worden. Daarom is het goed dat er veel voorwaarden zijn waar je werkgever aan moet voldoen als hij jou wil ontslaan. 

Je werkgever heeft je arbeidsovereenkomst op tijd opgezegd

Je kunt niet zomaar ontslagen worden. In een contract of arbeidsovereenkomst staan allerlei voorwaarden waar beide partijen aan moeten voldoen. Het is daarom van belang dat je werkgever de arbeidsovereenkomst op tijd opzegt. Op die manier voldoen beide partijen aan de voorwaarde die in het contract staan en is het opzeggen van de overeenkomst definitief. Je moet altijd goed opletten of je werkgever wel aan dit soort voorwaarden voldoet wanneer je wordt ontslagen. 

Je werkgever neemt niemand anders aan voor jouw functie

Het FNV geeft geen toestemming voor jouw ontslag bij een reorganisatie als het bedrijf direct iemand anders aanneemt voor dezelfde functie die jij hebt. Daarom is het van belang dat jij hier op let als je wordt ontslagen. Het is wel erg lastig om stappen te ondernemen als je merkt dat je werkgever niet aan één van deze voorwaarden voldoet. Je kunt dan een advocaat in arbeidsrecht inschakelen die je helpt om de juridische kant van het verhaal te regelen.

Informatie