Ben jij opzoek naar een baan? Met deze stappen moet dat lukken!

Als je opzoek bent naar een nieuwe baan, dan kan dat verschillende redenen hebben. Voordat je aan een andere baan kunt beginnen, gaan daar wel een paar dingen aan vooraf. Dit bestaat uit solliciteren en op gesprek komen. Wil jij weten wat er vooraf moet gebeuren? Dat lees je in dit artikel. 

Vacatures zoeken

Voordat je kunt gaan zoeken naar een baan, is het belangrijk dat je weet wat je kunt en wat je wilt. Daarbij horen ook je sterke punten, ambities, wensen en ervaringen. Zonder deze punten kan je niet opzoek gaan naar een baan. Daarna is het tijd om te gaan zoeken naar vacatures die bij je passen. Er zijn verschillende manieren om opzoek te gaan naar vacatures. Denk bijvoorbeeld aan advertenties in kranten of bladen, vacaturesites, via social media of je kan ook een open sollicitatie sturen naar een bedrijf waar je graag wilt werken. Je moet goed kijken welke advertentie past bij jouw ervaring en wensen.

De brief en je cv

Wanneer je een goede vacature gevonden hebt die bij jou past, is het tijd om de sollicitatiebrief te schrijven en je cv op orde te maken. Het maakt niet uit waarmee je begint. Je hebt waarschijnlijk nog wel een cv op de computer, maar het kan zijn dat die niet helemaal up to date is. Wat er onder andere op je cv moet staan is: ene opzicht van de opleidingen die je gevolgd hebt, je werkervaring, je vakkennis en hoe jij zelf bent. Als je jouw cv helemaal op orde hebt, is het tijd voor de sollicitatiebrief. In de brief zet je neer wat de aanleiding was van je sollicitatie, wat jouw motivatie is voor het bedrijf en de baan en waarom jij geschikt zou zijn voor die baan. Wat je er ook moet zetten is wat jij zelf voor iemand bent. Zo heeft het bedrijf al een beetje een beeld van je. 

Bereikbaar blijven

Nadat jij jouw cv en brief hebt opgestuurd, is het een kwestie van wachten. Omdat je natuurlijk snel een reactie wilt, is het belangrijk dat je bereikbaar blijft. Er zijn verschillende manieren om bereikbaar te blijven. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, via de mail of kijk regelmatig in de brievenbus. Zorg dat je in de tussentijd niet overstapt naar een nieuwe provider. Als je een nieuwe simkaart krijgt, ben je niet meer bereikbaar doordat de nieuwe simkaart aan een ander nummer gekoppeld zit.

Sollicitatiegesprek

Dan is het tijd voor een sollicitatiegesprek. In dit gesprek wil de werkgever kennis met je maken en een indruk krijgen van wie jij bent. Ook is het belangrijk dat er van beide kanten gekeken wordt of jij goed in bij het bedrijf past, jij kunt ook gerust vragen stellen. Bereid je van tevoren goed voor op dit gesprek.

Vervolggesprekken

Als je door bent naar de volgende ronde, dan komen de vervolggesprekken eraan. In het volgende gesprek wordt wat dieper ingegaan op je motivatie, jouw kennis, je ervaring en je persoonlijkheid. In dit gesprek willen de werkgevers erachter komen of jij echt stressbestendig bent en of de functie goed bij jou past. 

Informatie